En tom industrilokal på 4.000 kvadratmeter kan snabbt omvandlas till boende och mottagningskontor. Foto: Niclas Forshell

Tom industrilokal i väntan på nya flyktingar

Madrasser i staplar och kläder i kartonger. Allt är sorterat efter storlek, i beredskap om det skulle komma ännu en flyktingvåg till Sverige. Malmö har, liksom en del andra kommuner, en beredskapsplan som är synnerligen konkret.

Hösten 2015 anlände över 160.000 asylsökande till Sverige. Kaos uppstod och myndigheterna blev tagna på sängen. När läget lugnat ner sig började man skriva på handlingsplanen för att aldrig mer bli tagna på sängen igen.

Tidigare flyktingströmmar säger att det är främst till Malmö och Sydsverige flyktingarna anländer först.

Gör sig redo för flyktingar

I en jättelik lokal, ett nerlagt sjukhuskök, finns till exempel det man kallar ”start-kit” för ensamkommande barn och ungdomar. Det innehåller hygienartiklar, mjukisbyxor som kan passa flera storlekar och en tröja. Här finns flera hundra madrasser och sängar, skor, leksaker till de mindre barnen och i planen står också vilket skolkök som ska laga extraportioner till de nyanlända. En tom industrilokal på 4.000 kvadratmeter kan snabbt omvandlas till boende och mottagningskontor.

Lene Cordes på Socialtjänsten i Malmö är en av dem som ständigt sneglar på siffrorna över antalet förväntade – och anlända – flyktingar.

– Vi går igenom dag för dag och om vi kan se att det kommer många människor under flera veckor i följd så utlöser vi planen.

LÄS MER: Nära 30.000 väntas söka asyl i Sverige i år

Kom flest för två år sedan

Hon vet att statistik bakåt i tiden visar hur antalet som rör sig mot vår del av världen ökar under sensommar och höst. Det är tillströmningen för två år sedan ett gott exempel på. För några dagar sedan kom 10-talet ensamkommande barn under en natt som sociala jouren i Malmö skulle ta hand om.

– Då gick adrenalinet igång, och vi undrade om det är dags igen, berättar en av dem som arbetar på jouren.

Att läsa statistiken över vem som kommer varifrån och när är som att lära sig om var det finns oroshärdar i världen. Hösten 2015 var det allra flest syrier som anlände, följt av irakier och afghaner. Det är det fortfarande, om än i betydligt färre antal.

LÄS MER: Ny dom: Fler eritreaner kan få flyktingsstatus

600 barn hittills i år

Då kom det sammanlagt över 35.000 ensamkommande barn och ungdomar, de minsta sex-sju år, och några som registrerades som ungdomar men enligt senare bedömningar tros vara över arton.

Den strängare politiken syns tydligt i årets statistik. Hittills har det kommit drygt 13.000 asylsökande, och av dessa är knappt 600 barn.

– Vi har fått indikationer på att det kan komma fler barn under sensommaren, men det beror på hur det ser ut i främst Italien och vilken hjälp flyktingarna får i övriga Europa, säger Lene Cordes.

Fakta: Restriktioner i asylmottagandet

Visa

– Hårdare gränskontroller

– Permanenta uppehållstillstånd som regel, har bytts ut mot tillfälliga

– Restriktioner vad gäller anhöriginvandring

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer