Tomas Tobé (M), ordförande i riksdagens justitieutskott. Foto: TT

Tomas Tobé: ”Sverige upplevs som ett paradis för brottslingar”

Uppdaterad
Publicerad

Efter SVT:s avslöjande om de internationella brottsnätverkens etablering i Sverige riktas nu kritik mot regeringen. Flera av oppositionspartiernas företrädare menar man gjort för lite och för sent, bland dem Tomas Tobé (M), ordförande i riksdagens justitieutskott.

– Jag tycker att det är allvarligt när vi börjar få etablerade närverk och att Sverige upplevs i det närmaste som ett paradis för yrkeskriminella som vill begå den här typen av brott. Det är klart att det är ett misslyckande, säger Tomas Tobé.

Moderaterna menar att regeringen har underlåtit att agera, trots att varningssignaler om brottsnätvekens ökade närvaro funnits där, och trots att förslag har legat på bordet.

– Det är närmast upprörande hur regeringen har vägrat att gå fram med skärpta straff. Det krävdes en hel riksdagsmajoritet innan de erkände att de behövdes, säger Tomas Tobé.

LÄS MER: TV: Tjuvarna slog till när Elaine och Rodger åkte och handlade

”Straffen måste skärpas”

Du säger att regeringen måste agera hårdare mot de internationella brottsnätverken. Vad vill du se?

– Regeringen måste ge tullen större befogenheter för att få bättre kontroll på vad som förs ut från Sveriges gränser. Vi behöver också både skärpa straffen för bostadsinbrott och ta bort den här mängdrabatten för brottslingar som vi har i dag, säger Tomas Tobé.

Sverigedemokraternas rättspolitiska talesperson Adam Marttinen delar Moderaternas bild av att Sverige har varit för tillgängligt för brottsnätverken. Han vill se fler poliser och ett starkare gränsskydd.

– Man ser att Sverige är ett land där det finns stora möjligheter att komma över tillgångar och där det är enkelt att forsla ut dem utan att bli speciellt kontrollerad. Det beror på att vi har låg polisiär närvaro och att vi har ett svagt gränsskydd i Sverige, säger Adam Marttinen.

LÄS MER: TV: Utländska ligor bygger nätverk för inbrott – så jobbar de

SD vill scanna containtrar

Vad vill ni göra för att stoppa brottsnätverken?

– Sverigedemokraterna har budgeterat för att man ska kunna scanna containrar som lämnar landet. Vi vill också att man ska anställa mer tullpersonal för kontroller vid landets gränser, säger Adam Marttinen.

Även Centerpartiet vill att regeringen går fram hårdare mot de internationella brottsnätverken, framför allt genom att skärpa straffen. Johan Hedin är partiets rättspolitiska talesperson.

– Globalisering är en fantastisk sak, det är bara det att tjuvarna också har upptäckt fördelarna och vi måste kontra genom att börja ägna oss åt gränsöverskridande brottsbekämpning. Vi vill se att regeringen agerar och inför systematiska stölder som brottsrubricering i brottsbalken. Det skulle lösa en del av de här problemen, säger han.

LÄS MER: TV: Så lurar DU tjuven

”Systematiska stölder ska prioriteras”

Kristdemokraternas rättspolitiske talesperson Andreas Carlson understryker vikten av en utökad polisstyrka.

”Det är oroväckande uppgifter om vidden av bostadsinbrottens organisering. Hemmet ska vara en trygg plats och därför måste bostadsinbrott prioriteras. Detta understryker även vikten av fler poliser och framför allt fler lokalt förankrade poliser. Vi har tagit initiativ i riksdagen med Alliansen för att systematiska stölder ska prioriteras och att även straffrabatten ska ses över”, skriver han i en kommentar till SVT Nyheter.

SVT Nyheter har under dagen sökt inrikesminister Anders Ygeman och justitieminister Morgan Johansson. Båda har avböjt att kommentera. Liberalerna har bett att få återkomma med svar.

LÄS MER: TV: Tjuvarna länsade Ingrids kassaskåp

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer