En orsak till att skolbänkarna står tomma nu är att ungdomar förts utomlands för tvångsäktenskap. Foto: TT

Tomma skolbänkar efter bortförande utomlands

Uppdaterad
Publicerad

Flickor som inte kommer tillbaka till skolan efter sommarlovet har under de senare åren blivit ett växande problem. En orsak till att skolbänkarna står tomma är att ungdomar förts utomlands för tvångsäktenskap.

– Utvecklingen har gått åt helt fel håll. Det är fler som försvinner från skolbänkarna, fler som inte kommer tillbaka till skolan och det är ingen som frågar efter dem, säger Sara Mohammad vid organisationen Glöm aldrig Pela och Fadime.

15 försvunna på två år

Mellan 2013 och 2015 försvann minst 15 ungdomar från de svenska skolorna, enligt organisationen, som bildades i början på 2000-talet efter de uppmärksammade morden på de två flickorna.

Nu, vid skolstarten, oroas organisationen över att fler skolbänkar kommer stå tomma.

Utpressade och lurade

– När de blir bortförda till det gamla hemlandet, eller när de blir tvungna, utpressade, lurade, kanske till föräldrarnas gamla hemland, kan de bli bortgifta. Och det är fler än tidigare som inte kommer tillbaka, säger Sara Mohammad.

Länsstyrelsen i Östergötland har sedan 2005 haft regeringens uppdrag att förebygga hedersrelaterat våld och förtryck. Även om det på vissa skolor görs ett uppföljningsarbete gällande försvunna elever, anser man att det görs för lite.

– Det är sorgligt och skrämmande att det inte sker någon strukturerad uppföljning när sommarlovet är slut, och det finns skolbänkar som är tomma, säger Juno Blom, utredare gällande hedersrelaterat våld och förtryck.

Stort mörkertal

– Men än viktigare är att vi blir bättre på att skydda de barn och ungdomar som uttrycker en oro för att bli utförda ur landet. Vi måste försäkra oss om att det inte får ske, säger Juno Blom.

Det finns ett stort mörkertal gällande dessa barn, men de flesta av dem har försvunnit i Mellanöstern, Asien och Afrika.

För att komma till rätta med problemet behövs, enligt Sara Mohammad, en kartläggning i kommuner, på regional-, nationell- och internationell nivå. Och att det krävs en samverkan mellan bland annat skola, socialtjänst, polis, UD och ambassader för att hämta hem de aktuella barnen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.