Foto: Scanpix

Tonvis av ätbart hönskött bränns upp

Uppdaterad
Publicerad

Runt 20 procent av de 5,5 miljoner värphöns som slaktas i Sverige varje år skickas till destruktion – trots att det inte är något fel på köttet.

Trots att det inte är något fel på köttet så går bara varannan värphöna till matproduktion,  skriver Svenska Dagbladet. Omkring 30 procent används som minkfoder medan köttet från var femte höna, eller 1,1 miljoner,  bränns upp.

En av de främsta orsakerna är att värphönsen är magrare än de kycklingar som är avlade för att bli mat. Hönsköttet smakar ofta mer än kycklingköttet, men det går inte att konkurrera om priset, enligt Astrid Lovén på branschorganisationen Svenska ägg.

–Med omkostnader för hantering och paketering blir köttet från värphönsen helt enkelt för dyrt för att vi ska kunna konkurrera i affären, säger hon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.