”Toppstyrning” och ”härskartekniker”

Uppdaterad
Publicerad

I fackförbundet ST:s chefsenkät ges många utförliga svar på frågan ”Vad tycker du behövs för att man skall kunna utföra sitt arbete som chef på Arbetsförmedlingen?” Här framkommer bland annat hård kritik mot ett ”personlighetstest” som ledningen initierat.

Arbetsförmedlingens ledning med generaldirektören Angeles Bermudez-Svankvist får massiv kritik i en enkät som fackförbundet ST gjort. Nästan hälften av de som svarade säger att de inte har något förtroende för generaldirektören.

Här är ett axplock av svaren ur enkäten:

”8 timmar läggs fr varje chef för att fylla i personlighetstester utföra anlagstester avseende (logisk förmåga, ordförråd, matte, spatial förmåga, perceptionsförmåga, stress o minne). Vi är ditkommenderade. Vi har inte blivit frågade – dessutom är vi enligt MBU mycket stressade vilket gör att vår förmåga ej är normal vid testtillfället. Detta är etiskt HORRIBELT”

”Personlighetstesten som görs för alla chefer tyder på lågt förtroende för cheferna, och kostnaderna för denna ”satsning” är helt oacceptabelt.”

”GD och den högsta ledningen måste bytas ut. Af behöver en GD och ledning som är intresserade av vårt uppdrag istället för sig själva.”

”Arbetsro. Inte uppifrånkomna direktiv stup i kvarten. Det är också svårt att kunna leverera det som ledningen går ut och lovar, pga stress, motsägelsefulla direktiv mm. Kunden är långt ifrån nöjd. Det är (nästintill) omöjligt att leva upp till förväntningar i ett så komplext uppdrag som vi har.”

Flera svar tyder också på att man är missnöjd med ”toppstyrningen” på myndigheten samt en administrativ börda man anser är orimlig.

”Att både GD & Personalchefen inte skall använda härskartekniker som en del i sitt ledarskap. -Att HK är en funktion för kärnverksamheten och inte tvärt om som råder nu...- Mera personalresurser på kontoren & minska antalet på HK, använda resurser rätt. – Hur många rapporter behöver vår verksamhet?”

”Arbetat som chef i många år. Aldrig varit med om den toppstyrning som sker nu. Man har ”uppifrån” inte förståelse för hur det ser ut på kontoren idag. Allt för mycket detaljer som gör att handläggare inte hinner förmedla jobb, ha kontakt med ag osv, osv. Svårt att vara chef när man ser hur alla sliter men det går inte att få ihop dagarna. För lite sök.kontakter p.g.a all administration som tar alldeles för mkt tid idag.”

”Jag har fått återkoppling från mina medarbetare att de tycker det är ”högt i tak” på kontoret, men inte i myndigheten. Jag ser en tydlig och tragisk förändring på viljan att ta till sig synpunkter i myndigheten de senaste åren – både från chefer och medarbetare.”

Förkortningar: MBU = medarbetarundersökning. GD = generaldirektören. HK = huvudkontoret.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

AF-chefen tvingas avgå

Mer i ämnet