Tågstrul på Stockholms central. Foto: SVT

Stora förseningar i tågtrafiken från Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

På grund av ett omfattande elfel stoppades all fjärrtågstrafik till och från Stockholms centralstation under söndagsförmiddagen. Enligt Trafikverkets pressjour började tågen rulla igen strax före klockan 11. Räkna dock med förseningar i tågtrafiken de kommande timmarna.

I morse stoppades tågtrafiken söder om Stockholm central. Enligt Trafikverket var det en kabel som började brinna mellan Stockholm central och Stockholm södra.

– Det har varit stopp sedan klockan sex och vi hade folk på plats direkt som jobbar med att hitta en lösning, säger Sara Lindström vid Trafikverkets pressjour.

Många drabbas

All trafik från till och från Stockholm har påverkats. Enligt Trafikverket var det stopp mellan sträckorna Stockholm södra och Karlberg, Älvsjö och Häggvik och Älvsjö och Sundbyberg.

Strax före kl 11 meddelar Trafikverkets pressjour att såväl fjärrtåg som pendeltåg har börjat rulla igen.

– Senaste nytt är att tågtrafiken åter kan passera Stockholm central, säger Sara Lindström vid Trafikverkets pressjour till SVT Nyheter.

– Räkna dock med förseningar även senare under dagen på grund av att det har varit stopp i tågtrafiken under morgonen.

Hur stora förseningar som resenärer kan räkna med vill hon dock inte säga utan hänvisar till tågbolagen.

Trafikverket ska nu låta undersöka vad som orsakade kabelbranden.

– Det är klart att det blir extra kännbart och känsligt när ett fel uppstår nära Stockholms central.

Alternativa resvägar

På grund av branden har SJ behövt ställa in sex tåg under förmiddagen, men fler tåg kan komma att drabbas av förseningar, enligt SJ:s pressjour.

– Nu kör vi enligt ordinarie tidtabell men fram till lunch kan det vara mindre förseningar, säger Monica Berglund på SJ:s pressjour till SVT Nyheter.

De tåg som skulle ha gått under förmiddagen men inte ställdes in har upp till två timmars försening.

– Vi har varit i kontakt med de passagerare som drabbats. De får boka om till en annan senare avgång eller kan få pengarna tillbaka. Man får ansöka via sj.se.

Får resenärerna någon kompensation?

Nej, det blir ingen extra kompensation.

SL påverkas

Även SL:s pendeltågstrafik har påverkats och många tåg ställdes in under morgonen och förmiddagen. SL sätter inte in någon ersättningstrafik, utan hänvisar till ordinarie busstrafik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.