Visa alla (6)
Visa alla (6)

Trädgården i norr och söder – skilda världar på våren

Publicerad

Med mildare temperaturer på väg ligger nu många odlingsintresserade i startgroparna för att få kasta sig ut och börja jobba i sina trädgårdar. I söder kan man börja dela snödroppar medan man i längst i norr får vänta i två månader innan man kan sätta i gång med sina odlingar. SVT Nyheter har pratat med två trädgårdsjournalister om läget i norr och söder.

– I norra Sverige får man än så länge ägna sig åt odling inomhus. Man kan förkultivera växter, plantera om sina pelargoner och pyssla om de växter som ska ut i sommar. Det säger Sanna Rosén, trädgårdsjournalist, biolog och författare. Hon har sin trädgård i Jokkmokksfjällen, norr om polcirkeln. Vintern har varit extrem vid kusten och många har fått sina växthus och träd skadade av snömassorna.

Vänta i två månader

I Sanna Roséns trädgård ligger snön meterdjup och fortsätter att falla. Där får man vänta ytterligare två månader innan odlingen kan börja. Årstiderna trycks ihop och blir komprimerade. Påskliljorna blommar vid midsommar samtidigt som tidiga perenner som smörbollar. Allt händer i juni då man kan börja direktså sina grönsaker och sätta potatis.

Vår i Skåne

I södra Sverige, i Arlöv utanför Malmö, har trädgårdsjournalisten och författaren Gunnel Carlson sin trädgård. Där har våren kommit på allvar och man kan börja städa bort vissna perenner och väcka sina rabatter.

– Nu kan man börja gå runt i sin trädgård och se hur växterna klarat vintern och fundera över vilka som kan behöva lite extra gödsel eller omvårdnad.  Man kan ta ut de mest robusta plantorna ur växthusen och uterummen ett par timmar på dagen. Jag har tagit ut mina kamelior. Det blir gärna för varmt inne i orangerier och växthus när solen ligger på. De första mördarsniglarna har redan hittats i Kristianstad, berättar Gunnel.

Gunnel Carlson tar ut sina robusta växter ur kallväxthuset på dagarna. Foto: TT

Beskära och fröså

Beskärning av buskar och träd kan man ägna sig åt i alla landsändar så här års. Men de vårblommande buskarna som forsythia, ginst och schersmin ska inte beskäras nu. De blommar på fjolårsskotten och om man klipper grenarna nu missar man blomningen. Frösådder inomhus med extra lampor kan man börja med redan i januari.

Chili kan man fröså redan i januari. För att plantorna ska bli knubbiga krävs i regel extra belysning. Foto: SVT

I södra Sverige kan man börja förgro potatis och dra upp pluggplantor av grönsaker. Gunnel Carlson rekommenderar också att dela snödropparna när de börjat vissna ner och placera ut dem i trädgårdens alla hörn.

Varm vårsol i snön

– Jag älskar den norrländska vårvintern när man kan fiska och fika utomhus i den varma vårsolen på snön, säger Sanna Rosén. Odlingssäsongen är kort i norr med nattfrost redan i början av augusti.

– De senaste åren har vi haft varmare höstar, vi har kunnat skörda sallat hela september, berättar hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer