Flera tågsträckor är inställda i södra Sverige. Foto: Johan Nilsson/TT

Trafiken inställd på flera tågsträckor – ända till på lördag

Uppdaterad
Publicerad

Tågtrafiken har fortsatt stora problem på många håll i landet. Förutom att planerade banarbeten medför extra restid, är tåg inställda eller försenade bland annat på grund av risk för solkurvor. På flera sträckor är trafiken inställd ända till lördag morgon.

På grund av fortsatt höga temperaturer är tågtrafiken inom länstrafiken inställd på en rad sträckor i Götaland, meddelar Trafikverket. Detta på grund av risken för solkurvor. Det handlar bland annat om kustpilensträckorna Kalmar–Linköping-Västervik och även Värnamo–Halmstad, Jönköping–Värnamo och Nässjö–Vetlanda. Där återupptas trafiken tidigast på lördag morgon.

– Vi gör det här som en säkerhetsåtgärd då vi bedömer att risken för solkurvor är stor i den höga värmen. Prognosen är att trafiken kan öppna på lördag som planerat, säger Jörgen Borggren, enhetschef på Trafikverket, i en kommentar.

Trafikverket uppmanar resenärer att kontakta sina tågbolag i hopp om klarhet i vad som gäller.

Ingen prognos

Samtidigt är det tågstopp mellan Simrishamn och Ystad på grund av elfel som orsakats av ett åskoväder. Där beräknas trafiken gå normalt igen efter klockan 7 på torsdagsmorgonen.

Även mellan Narvik i Norge och Kiruna är det helt stopp i tågtrafiken på grund av en brand vid spåren på den norska sidan. Man har inte någon prognos för när tågen kan gå som normalt igen, men sträckan ersätts med buss.

Här är sträckorna som ställs in på grund av värmen

Sträckor med inställd tågtrafik 9 augusti 04.30 – 11 augusti 04.30

Kalmar Länstrafik

Kalmar – Linköping

Västervik – Bjärka Säby

Eksjö – Hultsfred

Nässjö – Vetlanda

Blomstermåla – Mönsterås

Berga – Oskarshamn

Jönköpings länstrafik

Jönköping – Vaggeryd

Värnamo – Landeryd

Sträckor med inställd tågtrafik 8 augusti 12.00 – 9 augusti 05.00

Västtrafik

Uddevalla – Strömstad

Håkantorp – Gårdsjö

Borås C – Herrljunga

Borås C – Varberg

Källa: Trafikverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.