Till höger prognos till onsdag morgon. Foto: Pontus Stenberg & SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Trafikkaos i ishalkans spår – nu slår snöovädret till

Uppdaterad
Publicerad

Kombinationen snö, regn och hala vägar har skapat problem på flera platser i landet. Flera trafikolyckor har inträffat och samtidigt varnar SMHI för oväder under natten och in på onsdagsdygnet.
På E18/20 kolliderade inte mindre än tolv fordon, varav tre långtradare, under eftermiddagen.

SMHI har utfärdat en klass 1-varning för ett lågtryck över stora delar av landet. Mildare luft är på väg västerifrån och därför kan halkproblemen började avta under eftermiddagen i Bohuslän, Halland och området söder om Vänern.

Ett snöoväder som täcker stora delar av Svealand och snön drar sig under kvällen mot kustområdena. SVT Nyheters meteorolog Åsa Rasmussen varnar för att snöovädret kan förstärkas när vindar drar in från öppet hav.  

– Snö och blåst är en dålig kombination, säger Åsa Rasmussen. 

För Stockholms län utom Roslagskusten gäller klass 2-varning för ymnigt snöfall som i kombination med hårda vindar kan ge kraftig drivbildning. Sent på tisdagskvällen uppgraderade SMHI varningarna för Öland och Gotland till klass 2.

Snöfall på mellan 10 och 20 centimeter i kombination med frisk ostlig vind med hårda vindbyar och risk för kraftig drivbildning kan orsaka drivbildningar.

Fortsätter i varierande grad fram till helgen

Det aktuella snövädret väntas bli ”värst” under kvällen och natten mot onsdag, men även under onsdagen väntas snömängder i stora delar av landet, om än försvagade, och det blir fortsatt rejält blåsigt över Östersjön.

På torsdagen blir det lugnare men rejält mycket kallare, med minustemperaturer att vänta i hela landet, och till helgen väntas sedan mer snö, men relativt stillsamt väder.

Flertalet olyckor

Minst åtta trafikolyckor har inträffat i Bohuslän till följd av halkan. Tommy Nyman, presstalesman för polisen i Västra Götaland beskriver läget som kaotiskt. 

Vid en olycka på E6 norr om Munkedal kolliderade två personbilar och två barn fördes med ambulans till sjukhus. Olyckan orsakade totalstopp på E6 i båda riktningarna. Vägen kunde öppnas vid 14-tiden.

Vid 20-tiden på kvällen krockade en lastbil och en personbil i centrala Örebro. Enligt de första uppgifterna ska två barn och två vuxna ha suttit i bilen, men skadeläget är oklart.

”Vägarna är blixthala”

Vid lunchtid stängdes Svinesundsbron mellan Sverige och Norge efter att en lastbil kört in i mitträcket. Bron kunde öppnas senare på eftermiddagen. Samtidigt ställdes ett 30-tal bussturer in i Bohuslän och Dalsland.  

– Snöfall och kyla gör att vägarna är blixthala. Vi är utlämnade åt vädrets makter. Det går inte att köra busstrafik helt enkelt, säger Kristian Lans, presschef på Västtrafik till SVT Nyheter Väst. 

I Halland inträffade åtta trafikolyckor till följd av halkan, fem personer ska ha skadats. På väg 26 vid Vansbro i Dalarna kolliderade två bilar vilket ledde till totalstopp i trafiken. Enligt SVT Nyheter Dalarna ska det råda fläckvis halka på vägen.

Inställda färjor

Trafikverket varnar för hala vägbanor i Dalsland. Under onsdagen avtar snöfallet, men kan hänga kvar över Gotland, där SMHI också varnar för mycket hårda vindbyar. Det kan också förekomma snöbyar längs ostkusten.  

Destination Gotland har ställt in samtliga turer med färjorna till och från Gotland under onsdagen, på grund av de hårda vindarna, med väntade vindhastigheter på upp emot 24 meter i sekunden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer