Karin Svensson Smith (MP) Foto: TT

Trafikutskottet saknar förtroende för Svensson Smith

Publicerad

Samtliga allianspartiledamöter i trafikutskottet säger till SVT Nyheter att de saknar förtroende för ordförande Karin Svensson Smith (MP). Detta efter hennes utspel om tågoffert från Kina.

Samtliga alliansmedlemmar i riksdagens trafikutskott säger att de saknar förtroende för utskottets ordförande Karin Svensson Smith (MP).

Detta efter att hon bett om ursäkt för att hon vilselett allmänheten genom att påstå att det kommit en offert från Kina med erbjudande om att bygga ny höghastighetsjärnväg i Sverige.

– Det här är en förtroendekris för hela utskottet och därmed är vårt förtroende kraftigt skadat, säger Jessica Rosencrantz (M), vice ordförande i Trafikutskottet.

Eftersom Trafikutskottets ordförande utses av Miljöpartiet är det bara de som kan avsätta Svensson Smith. Så nu vill Allianspartierna att språkrören Åsa Romson (MP) och Gustav Fridolin (MP) agerar för att ersätta henne.

– Frågan är om Miljöpartiets språkrör kan acceptera ett sådant agerande från utskottets ordförande och om Romson och Fridolin har förtroende för sin henne, säger Rosencrantz.

Fortsatt förtroende inom partiet

Karin Svensson Smith (MP) säger till SVT att hon ska tala med Miljöpartiets gruppledning om hur de ser på ledamöternas missförtroende.

– Karin Svensson Smith har bett om ursäkt och saken är därmed utagerad. Hon är en mycket kompetent utskottsordförande och vi har förtroende för henne, skriver Jonas Eriksson, gruppledare för Miljöpartiets riksdagsgrupp till SVT Nyheter.

Skrivelsen kan ha kastats bort

Företaget skulle ha lämnat en offert som låg 25 miljarder kronor lägre än Trafikverkets beräkningar för att bygga höghastighetsbanor i Sverige. Men i går tog hon alltså tillbaka de uppgifterna och sa att hon ångrade ordvalet och menade att det snarare var intresseanmälan med ett kostnadsförslag.

Enligt utskottsledamoten Anders Åkesson (C) ska Svensson Smith inte kunnat visa intresseanmälan heller utan att hon kastat bort skrivelsen.

– Detta är helt vansinnigt, om hon uppfattat att det var en offert så är det mycket märkligt att kasta bort den. Om hon var medveten om att det inte var en offert så har hon medvetet farit med osanningar. Så oavsett vad som stämmer är det allvarligt, säger Anders Åkesson (C).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer