Tåguppropen kommer återigen höras i högtalarna. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT

Trafikverket backar – tågutropen får vara kvar

Uppdaterad
Publicerad

Skarp kritik från synskadade gör att Trafikverket tänker om. 

Nu återinförs tågutropen – åtminstone tillfälligt.

– Vi har beslutat att vänta med förändringen tills vår mobilapp är färdig i januari, säger Tomas Gustavsson, enhetschef på Trafikverket, till Sveriges Radio P4 Väst.

Beslutet om att ta bort utropen trädde i kraft under måndagen. Synskadade hänvisades istället till skyltar och monitorer, vilket möttes av hård kritik från Synskadades riksförbund, SRF.

– När det kommer många tåg så behöver man bekräftelsen på att det är just mitt tåg så att man inte kliver på fel. Det kan inte appen hjälpa till med och sen är den inte klar och man tar bort utropen innan appen finns, det är så himla korkat, säger Frida Karlander på SRF i Västernorrland, i en intervju med SVT.

Inväntar ny tjänst

Trafikverket har motiverat beslutet med att undersökningar visar att det är så här resenärerna vill ha det och att utropen ska ersättas med teknik på stationerna, möjlighet till ledsagning och en app för telefoner, som ännu inte finns.

Efter kritiken har myndigheten ändrat sig. Tågutropen får vara kvar – i alla fall till att appen, som är tänkt att komplettera de hjälpmedel som redan finns för synskadade, är färdig i januari, rapporterar Sveriges Radio P4 Väst.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer