Foto: PAtrik Qvicker / SVT

Trafikverket: Lämna bilen hemma i dag

Uppdaterad
Publicerad

I stora delar av landet råder det just nu hård vind och stora mängder snö. Vädermyndigheten SMHI har utfärdat varningar för Jämtlands län och norrut och Trafikverket råder alla som kan att inte ge sig ut och köra bil i dag.

– Just nu blåser det väldigt mycket och det är kraftigt snöfall i norr. Sikten är dålig och det finns risk för snödrev, säger SVT:s meteorolog Nils Holmqvist.

SMHI har utfärdat både klass 1- och klass 2-varningar för Jämtlands län och norrut på grund av stark vind och stora mängder snöfall. Men vädret har också påverkat trafiken i andra delar av landet.  

– Tittar man i landet har det varit stökigt på flera ställen. Både i Västmanland och i Sörmland i går kväll hade vi en hel del träd som for över vägarna, framför allt på det mindre vägnätet. Det är stökigt, det är hård vind, det är snö. Här gäller det att ha koll om man måste ut, säger Bengt Olsson, presschef på Trafikverket.

”Svårt hålla sig på vägen”

Vägar kan komma att stängas av i dag och om man har möjlighet bör man undvika att köra bil i stora delar av landet.

– Hård vind och snö gör att det blir svårt att hålla sig på vägen, säger Bengt Olsson.  

Vädret kan även påverka tågtrafiken under dagen.

– När det gäller norra Sverige kan det bli lite förseningar, hur mycket är jättesvårt att gissa. För tillfället går det väldigt bra än så länge, men vi får se när vindar och snö tar i, säger Bengt Olsson.

Komplicerat väder

I kväll kommer den milda luften göra att snön övergår i regn. I natt och på fredag kan det åter igen bli minusgrader vilket kommer att göra vägar isiga och besväriga i stora delar av Norrland och Svealand. 

– Det är komplicerad väderlek i och med att det töar, sen kommer det snö, som följs av regn, som följs av att temperaturen faller. Det kan bli halt, så extra försiktighet gäller, säger Nils Holmqvist.

Fakta: Vädervarningar

Klass 1 – besvärligt väder som innebär vissa risker för allmänheten och störningar för en del samhällsfunktioner.

Klass 2 – mycket besvärligt väder som kan innebära fara för allmänheten, stora materiella skador och omfattande störningar i viktiga samhällsfunktioner. Allmänheten uppmanas att skaffa information via internet eller medier.

Klass 3 – extremt väder som kan medföra stor fara för allmänheten och mycket omfattande störningar i viktiga samhällsfunktioner. Allmänheten uppmanas att skaffa information via internet eller medier.

Källa: SMHI

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.