Snövädret har ställt till det i trafiken under veckan. Foto: TT

Trafikverket varnar för glashalka och snöfall i hela landet

Uppdaterad
Publicerad

Glashalkan och snöfall ställer till med problem runt om i landet. Flera olyckor har rapporterats och buss- och tågavgångar har ställts in.

– Den hårda vinden har polerat ytan och lagt på ett tunt puder av snö och det har gjort att det är glashalt, säger Trafikverket presschef Bengt Olsson.

Trafikverket varnar för halka i hela landet.

– Jag vill påstå att det är glashalt i hela landet, mer eller mindre, säger Bengt Olsson, presschef på Trafikverket.

Läget är bekymmersamt på grund av den hårda vinden.

– Den hårda vinden har polerat ytan och lagt på ett tunt puder av snö. Det har gjort att det är glashalt och de här ställena är inte lätta att identifiera om man nu måste ut, säger Trafikverkets presschef Bengt Olsson till SVT:s Morgonstudion.

Besvärligt i sydost

Framför allt är det besvärligt i den södra delen av landet längs den sydöstra delen av Skåne, Blekinge och längs Smålandskusten. I dessa områden har SMHI också utfärdat en klass 1-varning för snöfall.

Hittills har flera trafikolyckor inträffat och Olsson uppmanar därför alla att bilister sänka hastigheten för att minimera risken att köra in i snödrivor.

– Det är taskig sikt på många ställen och det är glashalt, säger han.

Men det är inte enbart halkan som ställer till med problem – även snöfallet. I Kalmarsundsregionen har renhållare stött på patrull med avfallshämtningen på grund av oplogade vägar och sopkärl som inte skottats.

I Skåne har flera buss- och tågavgångar ställts in och det medför stora störningar i kollektivtrafiken. Busslinjer på Österlen har helt ställts in och tågtrafiken mellan Ystad och Simrishamn kommer inte kunna börja rulla förrän tidigast på söndag.

Vinden avtar

SVT:s meteorolog Tora Tomasdottir berättar att vinden har avtagit något.

– Och när vinden avtar, avtar också snöfallet så småningom. Men även om snöfallet avtar kan räkna med stora problem hela dagen eftersom det redan ligger mycket snö, säger hon till SVT:s Morgonstudion.

Men snöfallet fortsätter om än försvagat under helgen.

– Vi har fortsatt snöfall i söder i och med att vi har nordostliga eller ostliga vindar, norröver ganska soligt i stora delar och längst i norr fortsatt mildare.

Det blir minusgrader i hela Sydsverige. I det norra delarna runt tio minusgrader som varmast mitt på dagen, berättar hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.