Foto: SVT

Trafikverket vill spara på underhållet av järnvägen

Uppdaterad
Publicerad

Nu planerar Trafikverket att dra ner ännu mer på det redan eftersatta underhållet av järnvägen i landet.
Ytterligare 42 järnvägssträckor kommer att få inget eller mycket begränsat underhåll i framtiden. Och nu protesterar näringslivet.

SVT Nyheter kan i dag visa nya dokument där Trafikverket anger ytterligare 42 järnvägssträckor i landet där underhållet kommer att minska kraftigt. Varav 13 sträckor där underhållet helt upphör.

– Om det stämmer så är det ytterst allvarligt, stänger man några små banor ute i periferin, så betyder det att det inte kommer något gods på de stora stambanorna, det säger Karolina Boholm, transportdirektör hos Skogsindustrierna.

Och nu kräver Skogsindustrierna snabba åtgärder, annars kan man inte längre frakta sitt gods på järnvägen.

– Närmaste tiden så är det främst norra Ådalsbanan som är i akut behov av underhåll och man kan till och med tvingas att stänga den redan nu april om det inte skjuts till mer medel. Men det är många järnvägslinjer i hela landet som har stora säkerhetsbrister och som inte underhållits på många år och som måste åtgärdas, fortsätter Karolina Boholm hos Skogsindustrierna.

Tuffa prioriteringar

SVT Nyheter har i en lång rad granskningar senaste åren kunnat visa på stora brister i hela det svenska järnvägsnätet men några snabba förbättringar kan inte godstransporterna och näringslivet  vänta sig framöver.

– Vi har ett tufft läge, för vi har en sliten anläggning och en historiskt stor underhållsskuld. Därför lever vi i en värld där vi måste göra tuffa prioriteringar. Det säger Trafikverkets underhållschef Anna Lundman.

Statliga Green Cargo kör stora mängder stål och skogsprodukter på järnvägen. Och där är man kritisk till Trafikverkets nedprioritering av viktiga järnvägslinjer för gods.

– Jag ser att detta som ett hot mot hela framtiden för godsjärnvägen. Det är väldigt lätt att prioritera persontrafiken, för det är de som skriker högst när det är förseninghar. Men fundamentet för svenska samhället är en bra godstransport, det säger Jan Kilström, vd på statliga Green Cargo. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer