Foto: TT

Trafikverkets chef pressades om felräkning

Uppdaterad
Publicerad

Trafikutskottet pressade i dag Trafikverkets generaldirektör Gunnar Malm på svar om varför det saknas miljarder i den nationella transportplanen.

Trafikverkets generaldirektör kallades i dag till Trafikutskottet för att förklara SVT:s uppgifter om att verket räknat fel på 20 miljarder i den nationella transportplanen – pengar som fattas för att få verksamheten att fungera.

Malm erkänner bara sex miljarder

När Gunnar Malm skulle förklara verkets felräkningar erkände han dock bara felräkningar på sex miljarder. Detta trots att interna rapporter gjorda av verkets egna experter anger att siffran i själva verket är 20 miljarder.

Gunnar Malm kan dock inte svara på på frågan hur man räknat när man kommit fram till ett underskott på sex miljarder snarare än 20:

– Vi har konstaterat tidigare att det har funnits ett räknefel på sex miljarder.

När SVT begär att få se på underlaget som skulle ge stöd för siffran sex miljarder, säger Gunnar Malm:

– Ja, vi får återkomma till den delen. Den frågan får jag ta med mig till min organisation.

Fel uppgifter för järnvägsunderhåll

Skälen till den stora felräkningen ska vara att Trafikverket gravt missbedömt kostnaderna för järnvägsunderhållet, och närmare bestämt kostnaderna för kontaktledningsnätet i landet.

Här har man bara räknat med halva sträckan kontaktledningar och det ger en miss på 12 miljarder kronor. Dessutom saknas 8 miljarder kronor för spår och växlar.

Trafikutskottets vice ordförande Jan-Evert Rådhström (M), menar att Trafikverket har fått tillräckligt med pengar:

Oppositionen starkt kritisk

– Jag är tyvärr inte ett dugg lugnad. Minst sex miljarder i underlaget till regeringens nationella plan saknas och utskottet kommer att vara tvungna att kalla hit infrastrukturministern för att redogöra för hur det här budgethålet ska kunna täckas, sade Trafikutskottets ordförande, socialdemokraten Anders Ygeman (S).

Från regeringens sida har man dock hittils valt linjen att Trafikverkets problem också handlar om prioriteringar:

– Jag är övertygad om att de medel som de i dag har, kommer de att kunna använda på ett mycket effektivt sätt. Jag är inte alls övertygad om att det bara är lösningen med mera pengar, sade Trafikutskottets vice ordförande, moderaten Jan-Evert Rådhström (M).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT granskar järnvägen

Mer i ämnet