Foto: TT

Transportstyrelsen bekräftar att känsliga uppgifter har röjts

Uppdaterad
Publicerad

Transportstyrelsen har svarat på Försvarsmaktens frågor om vilken information om försvaret som kan ha röjts till icke säkerhetsklassad personal i andra länder.

I en rapport bekräftar Transportstyrelsen att känslig information om luftfartsskydd och flygets säkerhetskontroller kan finnas bland uppgifterna.

I dag granskar konstitutionsskottet om nuvarande eller tidigare regering har gjort något fel i samband med Transportstyrelsens outsourcing av sin IT-drift.

LÄS MER: KU granskar ministrar efter IT-skandalen

IT-skandalen

Samtidigt träffas riksdagens försvarsutskott i eftermiddag i ett extrainsatt möte för att få svar på vilka uppgifter som kan ha läckt från Transportstyrelsen.

LÄS MER: Transportstyrelsens IT-affär – Detta har hänt

Transportstyrelsen har svarat på försvarets frågor om vilka uppgifter om försvaret som kan ha hanterats av icke säkerhetsklassad personal utomlands.

I en rapport som SVT Nyheter tagit del av skriver Transportstyrelsen att det finns känsliga försvarsuppgifter bland uppgifterna.

Uppgifter om säkerhetskontroller

Bland annat finns uppgifter om drygt 100 civila bilar som tillhör försvaret i registren och vissa uppgifter om luftfartsskydd och hur flygets säkerhetskontroller går till.

Allan Widman (L), försvarsutskottets ordförande, bekräftar att han har tagit del av det i rapporten som inte är hemligstämplat.

– Jag tycker att Transportstyrelsen hittills varit transparenta och berättat det här, det som står i rapporten är inga stora nyheter.

Däremot hoppas han att dagens möte bättre ska kunna klargöra hur informationsgången gått till på Försvarsdepartementet.

Salestrand kallad till mötet

– Vi vill veta när, hur och till vem som information om Transportstyrelsen har kommit in till försvarsdepartementet, säger Allan Widman till SVT Nyheter.

Därför har försvarsutskottet kallat försvarsminister Peter Hultqvists närmaste man, statssekreterare Jan Salestrand till dagens möte.

LÄS MER: Försvarsministerns närmaste man kallas till försvarsutskottet

Också Hans Wallmark (M), i försvarsutskottet, tycker att det är allvarligt att statsministern inte fick information om det inträffade förrän i januari i år.

Allvarligt säkerhetshot

– Det har funnits ett allvarligt säkerhetshot mot Sverige. Försvarsmakten säger att man måste betrakta de uppgifter Transportstyrelsen haft tillgång till så som att de skulle kunna vara röjda och man måste också betrakta dem som att de är röjda till främmande makt. De två hotbilderna är ett allvarligt säkerhetshot, det tycker jag förtjänar att tas på stort allvar, och det har man inte gjort, säger han till SVT Nyheter.

LÄS MER: Linde vill inte berätta när hon informerade statsministern

– Man kan också undra när regeringen och statsministern hade tänkt informera riksdagen, folket och media. Jag har inte haft känslan någon gång under de här fem veckorna att någonting har kommit fram frivillligt. Det var inte förrän media började skriva om det och vi i oppositionen började ställa frågor som vi fått veta något, säger Hans Wallmark.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

IT-skandalen

Mer i ämnet