Transportstyrelsens styrelseordförande Rolf Annerberg vill inte kommentera de nya uppgifterna. Foto: TT

Transportstyrelsens styrelseordförande Rolf Annerberg kände till lagbrotten

Uppdaterad
Publicerad

Redan för två år sedan kände Transportstyrelsens styrelseordförande till att tekniker i utlandet hade obegränsad tillgång till hemlig information. Trots det vidtog han inga åtgärder.
– Styrelsen ställdes inför två dåliga alternativ, säger Rolf Annerberg i förhör med Säpo.

Våren och sommaren 2015 skrev Transportstyrelsens dåvarande generaldirektör Maria Ågren under flera avsteg som innebar att myndigheten skulle bryta mot svensk lagstiftning. Avstegen gav icke säkerhetsprövade it-tekniker i bland annat Tjeckien full tillgång till hemlig information på Transportstyrelsens servrar. Däribland alla svenska körkortsbilder.

LÄS MER: Läckte uppgifter vid upphandling

Detta visste Transportstyrelsens styrelseordförande Rolf Annerberg om. Han hade möten varje vecka med Maria Ågren och informerades vid ett styrelsemöte i augusti 2015 om att gjort avsteg från svensk lag.

– Det var ingen som tyckte det var särskilt roligt, säger Rolf Annerberg i förhör med Säkerhetspolisen som SVT Nyheter tagit del av.

Ställdes inför två val

Vid det mötet fick de veta att Transportstyrelsens stod inför två val, antingen att deras it-system skulle riskera att sluta fungera eller att tillåta utländska tekniker som ännu inte var säkerhetskontrollerade.

– Styrelsen ställdes inför två dåliga alternativ och då valde man att acceptera Marias bedömning, säger Rolf Annerberg i förhöret med Säpo.

I ett mötesprotokoll som SVT Nyheter tagit del av står det att Rolf Annerberg och styrelsen anser sig vara väl informerade om de avsteg från lagar som myndigheten gjort.

Vidtog inga åtgärder

Rolf Annerberg har en lång karriär bakom sig, han har bland annat varit kabinettschef hos förra EU-kommissionären Margot Wallström (S), generaldirektör för Naturvårdsverket och statssekreterare på industridepartementet.

Han säger själv i Säpos förhör att styrelsens uppgift är att se till att verksamheten sköts enligt lagar och bestämmelser.

Trots detta vidtog de inga åtgärder för att stoppa projektet som innebar att uppgifter som kan skada rikets säkerhet riskerade att läcka till främmande makt.

LÄS MER: Transportstyrelsens GD röjde hemliga uppgifter

När SVT Nyheter kontaktar Rolf Annerberg för att ställa frågor om hans roll är han fåordig.

– Det enda jag kan säga är att det här rör rikets säkerhet, i övrigt har jag inga kommentarer, säger Rolf Annerberg, styrelseordförande för Transportstyrelsen.

Du var informerad redan i augusti 2015, varför stoppade du inte det här?

– Jag har inga fler kommentarer, säger Rolf Annerberg och avslutar samtalet.

Hade full åtkomst

De tjeckiska it-teknikerna hade full åtkomst till hemlig information till dess att Säkerhetspolisens förundersökning inleddes våren 2016.

Maria Ågren dömdes senare till att betala dagsböter på 70.000 kronor för att hon undertecknade avstegen som innebar att de bröt mot svensk lag.

I förhör säger Maria Ågren att hon:

– Rapporterade till tjänstemän på näringsdepartementet. Varken styrelsen eller de sa att projektet skulle stoppas. Man var bekymrad men det blev ingen diskussion om det var korrekt eller inte att göra avstegen.

LÄS MER: Åklagare: Myndigheter tar inte säkerheten på allvar

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

IT-skandalen

Mer i ämnet