Foto: TT

Tre personer – 38 identiteter: ”Ett stort samhällsproblem”

Publicerad

Det är inte ovanligt att kriminella personer har flera identiteter – men vissa fall sticker ut. SVT Nyheter har tittat närmare på tre personer som tillsammans har uppgett 38 olika identiteter.

– Det är ett stort samhällsproblem att människor använder falska identiteter, säger gränspolischefen Patrik Engström.

Kvinnan i 50-årsåldern riktade in sig på äldre personer i butiker och stal deras värdesaker. Förra året dömdes hon till fängelse för flera grova stölder, offren var över 80 år.

Kvinnan själv hävdade vid gripandet att hon aldrig satt sin fot i Sverige före 2018 – men under utredningen framkom andra uppgifter. Det visade sig att hon under ett annat namn var dömd för liknande brottslighet i samma butik 2012.

15 olika identiteter

Kvinnans fingeravtryck kunde dessutom knytas till stöldutredningar i flera europeiska länder där hon totalt hade använt sig av runt 15 olika identiteter. Sannolikt handlar det om ännu fler identiteter om man räknar in de svenska uppgifterna.

– Polisen känner till att det finns ett omfattande missbruk av samordningsnummer och personnummer samt tillhörande falska eller missbrukade handlingar, skriver Patrik Engström, chef för nationella gränspolissektionen, i ett mejl till SVT Nyheter.

Problem för polisen

Han menar att det försvårar polisens arbete på flera sätt. Dels att det kan vara svårt att ta reda på om personen har rätt att vistas i landet och dels att det kan vara svårt att koppla ihop olika brott och anmälningar.

– Det kan också försvåra en eventuell efterlysning, samt verkställigheten av av- och utvisningsbeslut. Med andra ord, det krävs betydligt mer efterforskning för polisen att få översikt och handlägga ärendet, skriver Patrik Engström.

Två andra fall

Mannen med 15 identiteter

2016 dömde Falu tingsrätt mannen till fyra månaders fängelse för en rad brott. Det är inte hans första dom. Sedan 2010 har han gång på gång dömts för nya brott i olika tingsrätter och uppgett olika namn. Totalt handlar det om 15 olika identiteter i de nordiska länderna.

Han utvisades från Sverige redan 2010, men var tillbaka ett par månader senare. Han utvisades på nytt 2011, men var tillbaka lika snabbt och begick nya brott. Så har det fortsatt. Efter målet från 2016 utvisades han igen och är nu förbjuden att återvända till Sverige före 2021.

Åtta identiteter – ljög om ålder

Övervakningsbilder visade hur den då 24-årige mannen sparkade en ungdom i huvudet vid Malmö centralstation. Under utredningen kom det fram att han hade ett utvisningsbeslut samt att han nyligen hade fått sin ålder uppskriven med sju år. Det visade sig att mannen registrerats under fem olika identiteter i Danmark, Nederländerna och Tyskland – och utöver det var känd under tre olika identiteter med olika medborgarskap i Sverige.

För drygt ett år sedan dömdes mannen till åtta månaders fängelse för bland annat misshandel, försök till grov stöld och hot mot tjänsteman. Han ska också utvisas från Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.