Jönköpings län är senast i raden av regioner och län att ställa in julbord för sin personal, dessutom införs rekommendationer för verksamheten. Foto: Johan Nilsson/TT

Ingen julfest för personalen – flera regioner ställer in

Uppdaterad
Publicerad

I måndags tog region Blekinge ett beslut att ställa in alla julbord och julfester för sin personal. Under fredagen har ytterligare två regioner meddelat att man ställer in årets festligheter. Region Jönköpings län inför dessutom ytterligare rekommendationer i verksamheten.

– Som arbetsgivare vill vi ta ansvar för att förebygga smittspridningen av covid-19 genom att införa dessa försiktighetsåtgärder för all vår personal, säger regiondirektör Jane Ydman till SVT Jönköping.

Nästa vecka väntas Folkhälsomyndigheten och regeringen införa nygamla coronarestriktioner, men ännu är det fritt fram för att ha julfester.

Redan nu väljer flera regioner att ta det säkra före det osäkra och ställa in årets julfester. En av de är region Blekinge.

– Vi tog beslut i måndags om att inte ha några julfester. Anledningen till det är smittoläget och att vi vill göra allt vi kan för att minimera risken för smittspridning bland personal, skriver regionens kommunikationsdirektör Madeleine Flood i ett mejl.

Jönköping inför ytterligare rekommendationer

Senast i raden att ansluta sig till den skara som väljer att ställa in årets julbord är Jönköping.

– Som arbetsgivare vill vi ta ansvar för att förebygga smittspridningen av covid-19 genom att införa dessa försiktighetsåtgärder för all vår personal, säger regiondirektör Jane Ydman till SVT Jönköping.

För att begränsa smittspridningen av covid-19 uppmanas personalen att hålla avstånd på allmänna ytor. Verksamheten ska även undvika stora samlingar genom att ställa in, skjuta upp eller genomför digitala alternativ till konferenser, utbildningar och fester.

Regionen ställer in efter klustersmitta

I torsdags rapporterade SVT om klustersmittan på Sahlgrenska sjukhuset. På en personalfest med där 400 anställda deltog, ska 20 personer bekräftats med covid-19. På fredagen meddelade västra götalandsregionen att man inte tillåter sammankomster på över 20 personer, och därmed ställer de in samtliga julbord och julfester.

SVT har varit i kontakt med flera regioner och i Dalarna är man sedan tidigare inne på samma spår.

– Region Dalarna kommer inte anordna några större julfester på organisationsövergripande nivå i år, skriver Siri Ellberg, tillförordnande biträdande HR-direktör i region Dalarna, i ett mejl.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.