Lista: Här är tidiga tecken på ätstörning

Uppdaterad
Publicerad

Mat och träning förknippas med hälsa, men för vissa utvecklas intresset till en ätstörning. Som anhörig finns det tidiga tecken att vara uppmärksam på.

– Ett exempel är om någon gör toalettbesök direkt efter att ni ätit. Kanske försöker hen då göra sig av med maten vilket är vanligt vid bulimi, säger Malin Attefall, som står bakom serien Ätstört.

Ofta handlar varningssignalerna om ett förändrat beteende, eller att någonting går till överdrift. Som vardagsmotion.

– Att en person alltid vill gå istället för att ta bussen, till varje pris ska cykla även om det är långt, eller ta trapporna när alla andra åker hiss, säger Malin Attefall, vetenskapsjournalist vid Sveriges televisions dokumentär och vetenskapsredaktion, som står bakom serien Ätstört.

Beteendet behöver inte handla om att någon drabbats av en ätstörning, men kan vara tidiga tecken på det.

– Våga fråga 'varför gör du så här, vad beror det nya beteendet på?'. Det är bättre att fråga en gång för mycket än inte alls, säger Malin Attefall.

Amerikanska NEDA, eller National eating disorders association, är världens största icke kommersiella organisation som stöttar personer som drabbats av ätstörningar och deras anhöriga. De har sammanfattat viktiga tecken på ätstörningar här.

Att byta stil till väldigt tighta – eller bylsiga – kläder, eller att baka mycket utan att äta själv kan också vara tidiga varningstecken. Se Malin Attefall förklara i videon.

Hjälp och stöd kring ätstörningar – hit kan du vända dig:

Vårdguiden om ätstörningar – Ring 1177 eller gå till 1177.se

Frisk & Fri – Riksföreningen mot ätstörningar

Vill du veta mer om forskningen kring ätstörningar? Läs mer hos Centrum för ätstörningar på Karolinska institutet här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.