Under 2017 omkom 92 personer i drunkningsolyckor, vilket är det lägsta antalet på åtta år. Foto: TT

Trendvändning: Färre drunknade förra året

Uppdaterad
Publicerad

Antalet drunkningsolyckor minskar i Sverige. Förra året omkom 92 personer, vilket är det lägsta antalet på åtta år, rapporterar Ekot. Enligt Svenska livräddningssällskapet pekar statistiken på ett trendbrott.

Under de senaste fem åren har i snitt 120 personer omkommit i drunkningsolyckor i Sverige, men nu märks en vändning, visar en sammanställning från Svenska livräddningssällskapet, som Ekot tagit del av.

– För första gången på fem år är antalet drunkningsolyckor under 100 igen. Det är positivt att vi brutit den tendensen och att kurvan fortsätter nedåt, säger Mikael Olausson, områdesansvarig för säkerhet och livräddning på Svenska livräddningssällskapet, till SVT Nyheter.

Ökad samverkan

Sommaren 2017 var kylslagen och kan ha bidragit till att drunkningsolyckorna minskat, tror han.

– Hur vädret är under juli och augusti avgör mycket om det blir många drunkningsolyckor eller inte. Under den perioden brukar det vara flest drunkningsolyckor, säger Olausson.

Andra anledningar kan vara ökad samverkan mellan organisationer och satsningar i det förebyggande arbetet mot drunkningar. 

– Vi har haft fler bevakade stränder än tidigare år och startat upp projekt där vi försöker att bemöta de grupper som kan behöva mer stöttning gällande vattensäkerhet. Vi har också arbetat med att få fler livräddare till stränderna, säger Olausson.

Vill se nollvision

Men mer krävs, anser han. Svenska livräddningssällskapet vill se en nationell nollvision mot drunkningsolyckor.

– Att man på nationell riksplan tar fram en nollvision som blir ledstjärna utifrån politiken, för att jobba mer aktivt med drunkningsolyckor. Om alla aktörer kan samlas kring en nollvision så kan det bli mer strukturerat och då tror vi att vi kommer nedåt lite till, säger Mikael Olausson.

Så förhindrar du drunkningsolyckor

  • Ta reda på underlaget innan du ger dig ut på isen. Ta med dig ispik och isdubbar
  • Använd flytväst när du åker båt, framför allt ska barn ha det
  • Håll barn under uppsikt och se till att de går i simskola
  • Var nykter när du ger dig ut på sjön eller badar
  • Se till att aldrig vara ensam när du badar eller ger dig ut på sjön

Källa: Svenska livräddningssällskapet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.