Evelina Molander är polis i region Stockholm. Foto: SVT/Veckans brott

”Trodde det var en skolskjutning på gång”

Uppdaterad
Publicerad

Det senaste halvåret har polisen ryckt ut flera gånger mot människor som gått runt med vapenliknande föremål på stan.

– Många förstår nog inte allvaret, att man utsätter sig själv och andra för allvarliga risker, säger Evelina Molander, vid polisen i region Stockholm.

Kort efter att höstterminen startade skulle några 14-åriga elever vid Mariaskolan i centrala Stockholm göra ett skolarbete. En av dem tog på sig en kostym och ett automatvapen i plast och filmades av sina kompisar på gatan mittemot skolan. En förbipasserande såg ungdomarna, befarade det värsta och larmade polis.

– Då blev det bråttom. En beväpnad person i närheten av en skola, jag tänkte att det här kan vara en nära förestående skolskjutning. Så allvarligt ser vi på det, säger Evelina Molander, som var regional insatsledare.

Veckans brott

Evelina Molander berättar för Veckans brott att hon begärde alla resurser hon kunde få och patruller från hela Stockholmsregionen kopplades in.

Vi ropade “Släpp vapnet!”

Polisen Emma  och hennes kollega var först på plats och såg på håll den misstänkte skolskjutaren.

– Då hoppade mitt hjärta till och jag blev väldigt fokuserad. Vi ropade “Polis! Släpp vapnet!”, berättar Emma.

– Då gjorde personen precis som vi sade, lade ner vapnet på marken, backade ifrån det och satte sig på marken.

Tänker på hur nära det var

Efteråt har Emma tänkt många gånger på hur nära det var.

– Sådana här händelser får en verkligen att reflektera efteråt. Just den här gången slutade det väl, men det hade lika väl kunnat sluta på ett helt annat sätt, säger hon.

Går inte se att det är en replika

Insatsledaren Evelina Molander menar att polisen möter ett annat samhälle idag, med många illegala vapen i omlopp.

– Kriminella gömmer dem i buskar, på lekplatser eller i soprum för att kunna hämta dem snabbt. Det betyder att vem som helst kan få tag i ett skarpt vapen av misstag vilket gör våra bedömningar så mycket svårare. Det går inte att se på en person om den har ett skarpt vapen eller inte, och vi kan inte chansa, säger hon.

Många tror att bara för att replikor är lagliga så är det ingen fara. Man tror också att det finns tid att förklara för polisen.

– Men i de här lägena går det oftast väldigt fort, säger Evelina Molander.

Flera allvarliga incidenter i år

Några veckor efter händelsen vid Mariaskolan sköt polisen i region Syd skarpt mot några män som spelade in en musikvideo i Malmö. Och i somras ingrep Stockholmspolisen mot skådespelaren Adam Pålsson när han spelade in en scen i Stockholm.

Veckans brott tar ikväll upp problemet med vapenliknande föremål och undersöker om det går att se skillnad på ett äkta och ett falskt vapen. Hör poliserna Evelina och Emma som trodde de larmades till en skolskjutning och polisen som sköt skarpt i Malmö berätta för första gången.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Veckans brott

Mer i ämnet