Från vänster EU-kommissionären Cecilia Malmström, EU- och handelsminister Ann Linde, USA:s handelsminister Michael Froman, Svenskt Näringslivs vd Carola Lemne och LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson, under en pressträff i samband med ett seminarium i LO-huset om handelsavtalet TTIP, mellan EU och USA. Foto: TT

Trögt i förhandlingarna mellan EU och USA

Uppdaterad
Publicerad

Ett inofficiellt toppmöte hålls i Stockholm i dag.  Förhandlare, politiker och intresseorganisationer är i dialog om ett omfattande handelsavtal (TTIP) mellan båda sidor av Atlanten. Miljö- och fackliga organisationer befarar att ett avtal riskerar att försvaga miljöskyddet och arbetsrätten, men så blir inte fallet, lovar USA:s handelsminister Michael Froman.

– Vi har ett ambitiöst mål, vi ska förbättra standarder och regelverk, absolut inte försämra dem, säger Michael Froman.

Det var EU som tog initiativet till ett avtal och det föll i god jord hos USA:s president Barack Obama. Efter 1,5 års förberedande möten och tre års förhandlingar har parterna bland annat kommit överens om att ta bort tarifferna (avgifter med mera) på 97 procent av varorna som köps och säljs mellan de ekonomiska stormakterna. Men efter nyår tillträder en ny president och det är inte säkert att hen vill fullfölja förhandlingarna om de inte slutförs under hösten.

– Vi vet att tiden går, vi har gjort väldigt mycket, men inget är klart förrän allt är klart, säger Cecilia Malmström.

Kritik mot amerikansk slutenhet 

Under dagens möte fick EU-kommissionen beröm av flera deltagare för att Cecilia Malmström löpande informerar om EU:s inställning i olika frågor under förhandlingarna. Men USA:s hållning ifrågasattes. Monique Goyens vid den europeiska konsumentorganisationen BEUC konstaterade att allmänheten inte kan granska de amerikanska förhandlarnas position.

– Varför publicerar ni inte? Bercero (EU:s chefsförhandlare) och hans kollegor har inte dött av det, undrade Monique Goyens. 

En representant för den amerikanska delegationen svarade att de visst visar öppenhet. Bland annat hålls runt 600 ”stakeholders”, det vill säga företag och intresseorganisationer, informerade och har möjlighet att komma med synpunkter. Att dokumenten inte publiceras beror, enligt representanten, på att experter på juridik och handel granskar varje förhandlingspunkt och de behöver tid för sitt arbete. 

Konsumenterna frågetecken

Amerikanska PEW institute har frågat medborgare i 40 länder om de tror att handelsavtal leder till lägre priser. I 39 länder svarade de tillfrågade nej. En tysk mötesdeltagare sade att företagen själva måste visa att avtal leder till billigare varor. Som ett exempel nämnde han EU-tariffer på 10 procent för  fordon som importeras från USA, han ställde sig undrande om bilproducenterna verkligen sänker priserna lika mycket om tarifferna tas bort.  

Christoffer Fjellner, Europaparlamentariker (M), blir tyst en stund när jag frågar honom på vilket sätt vi svenska konsumenter kommer att märka om ett avtal blir verklighet. Handelsavtal är per definition ett komplicerat regelverk för företag som verkar på en annan marknad. 

– Vi märker om något blivit fel, säger Fjellner. 

Som de flesta andra deltagarna vid dagens möte i Stockholm är han positiv till ett avtal. Kan EU och USA harmonisera regelverken underlättar det för alla inblandade, anser Fjellner.

– Om ett nytt läkemedel ska in på marknaden måste det i dag göras kliniska tester på barn både i USA och i EU, tänk om det kan bli färre tester, säger Fjellner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.