Foto: TT (Arkivfoto)

Trollattacker i Italien efter nyheter om Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Varje gång den italienska tidningen La Stampa rapporterar om Sverige utsätts den för stora mängder hatmeddelanden. När tidningen grävde fram information om attackerna ledde spåren till servrar i Litauen och Ukraina, rapporterar Sveriges Radio.

– Oavsett vilket ämne jag skriver om så handlar den vanligaste reaktionen om migranter, säger Monica Perosino, utrikeschef på La Stampa, till Sveriges Radio.

Uppemot 300 hatiska meddelanden på sociala medier och via mejl kan komma efter en artikel om Sverige, vare sig det handlar om kultur eller elbussar, berättar Monica Perosino.

Val i Italien 2018

Eftersom meddelanden ofta var likartade med olika namnunderskrifter började La Stampa spåra varifrån de kom.

”Sverige uppfattas som föregångsland”

Resultatet visade att spåren ledde till servrar i Ukraina och Litauen, men det behöver inte betyda att det är just de länderna som orkestrerar attackerna.  

Monica Perosino ser på hatmeddelandena som organiserade attacker för att skapa polarisering inför både det svenska och italienska valet i år.

– Sverige uppfattas som ett föregångsland och intresserar italienska läsare. De som går till attack vill punktera den bilden, säger hon till Sveriges Radio.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val i Italien 2018

Mer i ämnet