Barnen far illa – trots att socialen omhändertagit dem

Uppdaterad
Publicerad

När samhället omhändertar barn, tar man ett extra stort ansvar.

SVT har kartlagt barnärenden som utretts av IVO och hittat 60 barn som farit illa, trots att de varit omhändertagna. Och när IVO kontrollerade hur 50 kommuner följer upp placerade barn fick nästan alla kommuner krav på åtgärder.

Det är barn som misshandlats i sitt familjehem, utsatts för sexuella övergrepp eller omhändertagits på fel grunder. Det är socialtjänster som inte kontrollerat familjehem eller HVB-hem och som inte lyssnat på barnen.

– Samhället har ju ett oerhört stort ansvar för barn som inte kan bo hos sina föräldrar eller vårdnadshavare av någon orsak och som faktiskt har placerats av socialtjänsten, säger Annelie Andersson, inspektör på IVO, Inspektionen för vård och omsorg.

För barnens bästa

SVT Nyheter och Uppdrag Granskning har begärt ut samtliga barnärenden från IVO från 2016 till och med september 2018. Vi hittade 150 barn som farit illa på grund av att socialtjänsten gjort fel, antingen genom fel agerande eller genom att inte agera alls, visar IVO:s eller socialtjänsternas egna utredningar.

Av dessa var 60 barn omhändertagna. Några exempel:

Nässjö:

Ett familjehemsplacerat barn har blivit slaget i familjehemmet. Socialtjänsten bedömde det som ett allvarligt missförhållande.

Ale:

Ett spädbarn placerades felaktigt i familjehem efter att socialen hade dragit förhastade slutsatser. Familjen splittrades i en månad.

Umeå:

Ett barn som flyttade från ett skyddat boende fick inte gå i skolan eftersom kommunen inte kunde komma överens om i vilken skola det ska gå. Barnet fick gå om ett år.

I ett ganska typiskt fall där socialnämnden rapporterar att de gjort ett felaktigt omhändertagande av ett barn riktar IVO kritik mot att socialnämnden “brustit i kravet att ha personal med lämplig utbildning och erfarenhet.”

Samtidigt skriver kommunen att de har fyra obesatta tjänster trots att de också täcker upp med inhyrda socionomkonsulter.

Särskild tillsyn 2017

I SVT:s undersökning kan vi se att IVO hittade betydligt fler barn som for illa under 2017, även bland ärenden som rör omhändertaganden.

Då gjorde IVO en särskild tillsyn av hur kommunerna följer upp barn som placerats på HVB-hem. Resultatet visade att av de 50 kommuner som granskades, så hade 47 sådana brister att IVO krävde åtgärder.

IVO tror inte att de här kommunerna sticker ut från mängden, utan att det kan se likadant ut i landets övriga 240 kommuner.

– Jag har väl ingen tanke om att det skulle vara någon annan proportionalitet där utan det är väl troligt att det är ungefär samma, 50 kommuner är ändå ganska många kommuner, säger Annelie Andersson.

Och vad innebär det?

– Ja, det innebär ju att det finns en risk att de här barnen inte får den vård som socialnämnden har beslutat om.

Svårt att komma ikapp

Flera kommuner lyfter också att de fortfarande har problem i sin verksamhet med att komma ikapp på grund av den stora mängden ensamkommande som kom 2015. Till exempel har man haft svårt att hinna med att besöka barn ute på deras boenden, för att kontrollera att familjehem och HVB-hem håller rätt kvalitet.

Skyldiga att göra orosanmälan

När personal på skola, förskola, inom vården eller polisen misstänker att barn far illa är de skyldiga att göra en orosanmälan till socialtjänsten.

”Begreppet barn som far illa innefattar alla former av övergrepp, försummelse och utnyttjande som leder till faktisk eller potentiell skada för barnets hälsa eller utveckling.

Det kan till exempel avse barn och ungdomar som i hemmet utsätts för fysiskt eller psykiskt våld, sexuella övergrepp, kränkningar eller problem i förhållande till sin familj, likaså om det blir vittne till våld eller lever i en miljö där våld och hot om våld förekommer.

Vidare ingår barn och ungdomar som far illa på grund av sitt eget beteende, exempelvis på grund av missbruk, kriminalitet och annat självdestruktivt beteende”

Källa: Socialstyrelsen

Har du det jobbigt hemma? Hit kan du vända dig

Ungdomsmottagningens hemsida kan du hitta en mängd olika tips om du till exempel blivit utsatt för trakasserier, hedersrelaterat våld eller våld från familjen. Här får du hjälp vem man kan prata med och hur man anmäler ett brott.

BRIS har flera olika kontaktvägar, här kan du både chatta, maila och skriva anonymt i deras forum och få hjälp av både vuxna och andra unga. De har även ett telefonnummer, 116 111, som går bra att ringa gratis till mellan klockan 14.00-21.00 alla dagar.

På Youmo finns information på flera språk. Här kan du som ung få hjälp och hitta kontaktvägar till flera forum om du behöver stöd!

Ibland vill man söka hjälp utan att någon ska veta om det. Här finns en guide över hur du döljer ditt besök i webbläsaren på datorn eller mobilen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

För barnens bästa

Mer i ämnet