”Det är klart att skolan är oumbärlig för välmående och utveckling. Men ett barn som är sjukt med symptom kan inte till fullo ta till sig och göra det man borde göra under dagen”, säger lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand. Foto: Håkon Mosvold Larsen/Anders Wiklund/TT

Lärarförbundet: ”Små barn kan inte förväntas hålla avstånd”

Uppdaterad
Publicerad

Åttonde december återinförde Folkhälsomyndigheten flera rekommendationer för att minska spridningen av covid-19.

Trots ökad försiktighet får dock barn med enskilda symptom fortsätta gå till förskolan efter en feberfri dag.

– Det är högst anmärkningsvärt, säger lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar nu att munskydd ska på vid trängsel i kollektivtrafiken och uppmanar alla att hålla avstånd, särskilt i inomhusmiljöer. Men det blev inga nya rekommendationer för barn i grund- och förskoleålder den 8 december.

– Smittspridningen är som högst på skolor och smittspårningsenheten i Västra Götaland konstaterar att det är i skolåldern som fallen ökar. Det är katastrofalt att man inte ser till skolan, säger Johanna Jaara Åstrand.

”Enormt ansträngd situation”

Nu är situationen på landets förskolor enormt ansträngd, det menar Johanna Jaara Åstrand. Det är inte bara corona-smittan som härjar, utan även RS-virus och vanlig säsongsinfluensa. 

– Små barn kan inte förväntas hålla avstånd. De behöver som en del i sin förskolevistelse finnas nära sina lärare, tröstas och få hjälp i matsituationer. Det är nog än viktigare att man är noga med restriktioner i just förskolan, säger hon.

De som inte kan jobba hemma med snoriga barn kan ju bli hjälpta av att kunna lämna sitt barn till förskolan trots enstaka symptom, hur ser du på det?

– Förskolan är en verksamhet där andra barns föräldrar också går till jobbet. Varför ska andra regler gälla där? Då får i så fall samhället lösa det på ett annat sätt, säger hon.

Kan inte barnens utveckling och utbildning vara anledning till att barnen får komma iväg trots symptom?

Det är klart att skolan är oumbärlig för välmående och utveckling. Men ett barn som är sjukt med symtom kan inte till fullo ta till sig och göra det man borde göra under dagen, säger Johanna Jaara Åstrand.

Folkhälsomyndigheten hänvisar till enskilda förskolorna

SVT Nyheter har sökt Folkhälsomyndigheten men inte fått något svar. I november motiverade Sara Byfors, enhetschef på Folkhälsomyndigheten, beslutet om att lätta på restriktionerna så här:

– Har man nytillkomna symptom ska man vara hemma ett par dagar, men i slutändan är smittsamheten inte lika hög. Vi ser inte att det här kommer leda till någon stor ökning av smittspridning. Men man behöver lyssna på sin förskola, det är de som bestämmer så att det blir en bra balans, sa Byfors till SVT Nyheter i november.

Rekommendationer för snoriga förskolebarn

Förskolebarn rekommenderas att stanna hemma vid nytillkomna symtom på luftvägsinfektion, exempelvis snuva, halsont, feber, hosta eller sjukdomskänsla.

Barnet kan gå tillbaka till förskolan när det blivit friskt och har gott allmäntillstånd. Om barnet haft feber behöver det ha varit feberfritt minst ett dygn.

Vissa enstaka symtom från luftvägarna kan finnas kvar även hos den som blivit frisk en tid efter infektionen.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.