Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
– Det är mycket svårt att ta sig till Europa, säger Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik. Foto: SVT

Trots humanitär kris – Migrationsverket tror inte på flyktingvåg till Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Hundratusentals människor i Afghanistan befinner sig på flykt inom landet, men det syns inga tecken på flyktingströmmar mot Europa.

– Det finns ingen påverkan på Sverige just nu och vi bedömer inte att det kommer att förändras i närtid, säger Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik i Morgonstudion.

Afghanistan befinner sig i en akut humanitär kris och efter talibanernas maktövertagande är hundratusentals människor på flykt inom landets gränser.

– 80 procent av de som flytt är kvinnor och barn. De saknar allt, mat, vatten, mediciner och tak över huvudet, säger Åsa Widell, generalsekreterare på UNHCR Sverige i Morgonstudion.

Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik menar att situationen i Afghanistan ser mörk ut och dömer ut talibanernas försök till en ”charmoffensiv” där de bland annat lovat amnesti och att kvinnors rättigheter ska respekteras.

Svårt att ta sig till Europa

Migrationsverket arbetar med en räddningsaktion för att hjälpa lokalanställda ut ur Afghanistan.  Både Åsa Widell och Mikael Ribbenvik bedömer dock att flyktingsituationen i Afghanistan framförallt är en intern fråga där man inte ser några stora flyktingströmmar över gränserna.

– Det är mycket svårt att ta sig hela vägen hit eller till Europa. Rädslan för en upprepning av vad som hände 2015 producerar stängsel och murar. Turkiet bygger en mur mot Iran som är flyktvägen för afghaner. Reaktionen är en helt annan och Sverige ligger längst bort, säger Mikael Ribbenvik.

Situationen för afghaner som redan befinner sig här är dock annorlunda. Migrationsverket har sedan en månad tillbaka stoppat alla utvisningar vilket enligt Ribbenvik påverkar cirka 1900 personer. Totalt sett är siffran dock högre eftersom det finns personer från Afghanistan som har ett utvisningsbeslut, men som har fått tillfälligt uppehållstillstånd främst genom gymnasielagen.

– När saker och ting förändras så radikalt i ett land så finns det utrymme i lagen att göra en ny bedömning och det är precis det som kommer att hända här, säger Ribbenvik.

UNHCR arbetar på plats

Åsa Widell menar att UNHCR har möjlighet att stanna i Afghanistan så länge man kan nå ut med hjälp till flyktingar och garantera den egna personalens säkerhet.

– När människor flyr på det här sättet så hoppas de kunna återvända hem så snart som möjligt. De flesta vill vara kvar i sitt land eller ett grannland. Det är därför det är så viktigt att stötta och hjälpa grannländerna, där finns det stora resursbehov just nu, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer