Mats Knutson.

Analys: Trots hustvist och förtalsmål – ännu sitter Ebba Busch säkert

Publicerad
Analys ·

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch sitter säkert på sin post trots hustvist och förtalsmål. Skulle opinionssiffrorna försämras ytterligare riskerar hon dock en besvärlig intern debatt.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Ebba Busch är en stridbar politiker. Men när hon bestämde sig för att inleda en process mot en 81-årig man om en husaffär valde hon att göra något som de flesta ledande politiker försöker undvika; att ge sig in i en privat rättslig tvist som i förlängningen också riskerar att skada det egna partiet.

Saken förvärrades ytterligare när hon i ett inlägg på sociala medier riktade grova anklagelser mot den 81-årige mannens juridiska ombud. Åklagare inledde en förundersökning och till slut skrev Ebba Busch under ett s k strafföreläggande där hon erkände grovt förtal.

Politikbyrån

Men hustvisten pågår ännu och kan således fortsätta att spela partiledaren och hennes parti ovälkomna spratt framöver. Samtidigt närmar sig valåret 2022.

”Har utan tvekan skadat henne politiskt”

Sannolikt ångrar Ebba Busch idag bittert att hon från början gav sig in i denna tvist, oavsett om hon har rätt eller fel i sak. Hustvisten och förtalsmålet har utan tvekan skadat henne politiskt. Så länge oklarheterna består kring huset och den rättsliga processen blir det också svårt för henne att dra igång den nystart som både hon och hennes parti ser ut att behöva inför valet.

Under tiden som den här tvisten har pågått har mycket av uppmärksamheten kring partiet handlat om just denna, och partiledaren har emellanåt haft svårt att nå ut med partiets politiska budskap. De politiska motståndarna har samtidigt utnyttjat förtalsmålet för att angripa Ebba Busch, som ju i andra sammanhang förordat en strängare syn på just förtal. Hennes uttalanden att hon ser sig som oskyldig trots att hon erkänt brott har också kritiserats hårt.

Men trots att hon erkänt grovt förtal tycks stödet för henne vara stort i det egna partiet. Enstaka kristdemokrater har trätt fram och ifrågasatt hennes agerande, men de flesta som har uttalat sig ger henne sitt stöd.

Har stark ställning i KD

Såvida inte denna historia tar en ny vändning ser det alltså ut som att hon klarar sig. Vingklippt visserligen, men ännu med ett så brett stöd i sitt parti att hon kan sitta kvar.

En viktig förklaring till hennes starka ställning i Kristdemokraterna är den valframgång hon levererade i valet 2018. Kristdemokraterna var mer eller mindre uträknade när Ebba Busch klev in i valrörelsen och genom skickligt agerande i debatter och utfrågningar lyckades åstadkomma en vändning i opinionen. Det är den krockkudden hon kan utnyttja idag, när det blåser snålt.

Då kan den interna kritiken ta fart

Men opinionssiffrorna är inte längre någon munter läsning för Kristdemokraterna. Partiet pendlar mellan fyra och fem procent i de flesta opinionsundersökningar. Det kan nog många kristdemokrater stå ut med, läget har varit betydligt värre förr om åren.

Men skulle opinionssiffrorna falla ytterligare kan den interna kritiken mot Ebba Busch ta fart. Dåliga opinionssiffror är en partiledares värsta fiende. Och i ett sådant läge kan också de som tidigare inte velat gå ut med offentlig kritik välja att ta bladet från mun. Dessutom finns ännu inget facit av hustvisten med den 81-årige mannen.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Politikbyrån

Mer i ämnet