I videon förklarar psykiatriprofessorn Christian Rück varför pandemin kanske delvis är till hjälp för dem som mår psykiskt dåligt. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/Ole Berg-Rusten/TT

Trots larmen: Självmorden ökade inte under 2020

Uppdaterad
Publicerad

Trots varningar om isolering och ökad psykisk ohälsa syns ingen ökning i den svenska självmordsstatistiken. Siffrorna pekar snarare på motsatsen.

– För personer med depression kan det vara lättare att dela problemen, säger psykiatriprofessorn Christian Rück.

Larmen om psykisk ohälsa avlöste varandra under 2020. Den ökade isoleringen förutspåddes leda till fler självmord och på Självmordslinjen anlitades fler volontärer för att hantera inkommande samtal.

Men än finns ingenting som tyder på att självmorden ökat.

Något färre under 2020

SVT har tagit del av självmordsstatistik för januari till oktober 2020 och jämfört den med samma period under 2010-2019. De visar – tvärtemot vad många befarade – att självmorden var något färre under pandemiåret 2020.

Eftersom siffrorna släpar efter har SVT valt att enbart ta del av den statistik som har bekräftats från Rättsmedicinalverket. Siffrorna för november och december är därför borträknade.

”Lättare att dela problemen”

Christian Rück är psykiatriprofessor på Karolinska Institutet och har studerat minskningen i en studie vid Karolinska institutet.

– På sätt och vis är det inte så oväntat. I tidigare svåra kriser och pandemier har man inte sett någon ökning och det var inte självklart att det skulle bli det den här gången heller. En knepig samhällssituation behöver inte leda till fler självmord, säger han.

En anledning kan vara den ”ödesgemenskap” som bildas i en kollektiv kris som en pandemi.

– Normalt sett är vårt lidande mer individuellt. För personer med exempelvis depression kan det i någon mening vara lättare att dela problemen. Att veta att alla har oro, inte bara jag.

Lite talar för negativ effekt

Restriktionerna har dessutom gjort att en del farliga beteenden blivit mindre vanliga, menar Christian Rück.

– Man måste gå hem från krogen 20.30 till exempel. En del riskabla saker blir mindre vanliga och det påverkar självmordsfrekvensen, skulle jag tro.

Tror du att vi kommer att se en ökning framöver?

– Jag skulle inte tro det, baserat på att det redan finns preliminära data för hela 2020. I USA har man också sett en minskning av självmord. Det finns egentligen rätt så lite som talar för att vi ska få en akut negativ effekt. Om det påverkar på lång sikt är så klart svårare att säga.

Statistik: Antal självmord 2010-2020

Siffrorna visar antal självmord för månaderna januari till oktober. Siffrorna för 2020 räknas ännu som preliminära.

2010: 975

2011: 942

2012: 968

2013: 1 045

2014: 969

2015: 992

2016: 936

2017: 973

2018: 1 044

2019: 1 054

2020: 961

Källa: Socialstyrelsen

Till dig som har självmordstankar

Om du mår så dåligt att du tänker att livet inte är värt att leva och har tankar eller planer på att ta ditt liv ska du inte hålla det för dig själv. Då behöver du prata med någon som du har förtroende för. 

Du kan känna dig ensam i din situation, men i själva verket är det många som har tänkt och känt som du. Att sätta ord på sina tankar inför någon som lyssnar kan göra att du hittar nya sätt att se på dina problem och upptäcker nya möjligheter att lösa dem.

Vem ska jag prata med?

Du kan prata med en person som jobbar inom vården, eller med någon du känner. Det går också att kontakta någon på en stödlinje. Du kan vara anonym om du vill. Du kan till exempel kontakta:

När och var ska jag söka vård?

Kontakta en vårdcentral om du har självmordstankar eller mår så dåligt att du har svårt att klara av vardagen. Där kan du antingen få behandling eller vägledning till vidare hjälp. Många mottagningar kan du kontakta genom att logga in på 1177.se.

Ring telefonnummer 1177 om du behöver hjälp med var du kan söka vård. 

Om det är bråttom

Om du mår så dåligt att situationen känns outhärdlig eller om du har planer på att ta ditt liv ska du söka vård genast på en psykiatrisk akutmottagning eller ringa 112.

Genom 112 kan du få kontakt med exempelvis ambulans, polis, räddningstjänst, giftinformationscentral eller jourhavande präst. Du som inte pratar svenska kan få hjälp med tolkning på ditt språk. 

Du kan också ladda ner 112-appen till din telefon. Där finns fler funktioner och viktiga nummer. När du ringer från appen kan den som svarar se var någonstans du är.

Källa: 1177

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.