Foto: TT

Trots miljardsatsning – jämställdheten står och stampar

Uppdaterad
Publicerad

Löneskillnaden minskar knappt. Tillgången till makt minskar för kvinnor.

Trots en miljardsatsning på jämställdhet är Sverige enligt en utredning långt ifrån jämställt.

Förra regeringen satsade sammanlagt 2,6 miljarder kronor på att stärka jämställdheten. Alliansen tillsatte en jämställdhetsutredning för att utvärdera sina insatser.

– Insatserna har inte varit strategiskt planerade. Det har varit dålig återkoppling och uppföljning, säger utredaren Cecilia Schelin Seidegård.

Skillnader består

Schelin Seidegård konstaterar att i ett internationellt perspektiv ligger Sverige långt framme men att vi inte ”ska tro att vi har ledartröjan i alla delar”.

Hon betonar att vi på några viktiga områden har långt till jämställdhet. Det gäller tillgången till makt och inflytande. Under de senaste båda valen har andelen kvinnliga ledamöter i riksdagen minskat. Och mycket återstår att göra också inom näringslivet.

Arbetsmarknaden har under senaste tioårsperioden blivit något mindre könsuppdelad, men löneskillnaden mellan kvinnor och män som utför samma arbete består nästan oförändrad. Kvinnor tjänar sex procent mindre än männen. Löneskillnaden har bara minskat med en procentenhet under de senaste tjugo åren.

Nedslående utveckling

Män har börjat ta ut större andel av föräldrapenningen, men fortfarande tar kvinnor ut tre gånger mer tid än männen. Cecilia Schelin Seidegård konstaterar att föräldraförsäkringens utformning inte bidrar till en utjämning av det obetalda hemarbetet eller till ett jämställt föräldraskap och arbetsliv.

När det gäller mäns våld mot kvinnor är utvecklingen nerslående.

– Här har det inte hänt någonting alls. Det är mycket allvarligt, säger Cecilia Schelin Seidegård.

Ny myndighet

Utredningen föreslår att en ny myndighet, Jämställdhetsmyndigheten, inrättas för att styra upp arbetet för en jämn fördelning av makt och inflytande, ekonomisk jämställdhet samt jämn fördelning av hemarbetet. Arbetet med hälsa och utbildning ska intensifieras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.