Foto: TT

Trots miljonsatsning – kvinnojourerna får inte fler platser

Uppdaterad
Publicerad

De flesta av Sveriges 250 tjej- och kvinnojourer har tvingats neka misshandlade att få plats på deras skyddade boenden. Det finns helt enkelt inte tillräckligt med sängplatser. När regeringen aviserade en mångmiljonsatsning på jourerna under mandatperioden hoppades många jourer att de skulle kunna expandera och hjälpa fler misshandlade.

Trots att regeringen avsatte 25 miljoner kronor förra året och ytterligare 400 miljoner kronor för perioden 2016-2019 blir det inte fler sängplatser på de skyddade boendena.

Det går helt enkelt inte att söka bidrag ur den öronmärkta potten för just fler sängplatser. Enhetschefen Stina Törnell Sandberg på Socialstyrelsen, som fördelar pengarna, förklarar varför.

– När det gäller skyddat boende så kan man bara få statsbidrag för säkerhetsåtgärder i det skyddade boendet men inte för sängplatser.

Tjej- och kvinnojourerna beviljas bidrag till säkerhetsanordningar som lås och larm, stödsamtal eller för att hjälpa misshandlade med myndighetskontakter. Men inte för fler sängplatser.

Tvingas neka kvinnor plats

Det är problematiskt att stödet inte går att söka för fler sängplatser, menar Wiveca Holst som arbetat med våldsutsatta i över fyrtio år.

– Det är sådan brist på jourplatser. Vi får säga nej till kvinnor eftersom vi inte har plats.

Ministern redo göra översyn

Kommunerna har det yttersta ansvaret för att det ska finnas skyddade boenden för personer som behöver det. Det öronmärkta statsstödet ska inte utnyttjas av kommunerna utan förstärka tjej- och kvinnojourernas arbete. Det menar jämställdhetsminister Åsa Regnér som tar till sig av jourernas kritik.

– Finns det andra tekniska problem som gör att det är svårt att få del av de här pengarna då vill jag absolut se över det, säger Regnér.

Regeringens satsning

Regeringen avsätter under perioden 2016-2019 425 miljoner kronor till Sveriges omkring 250 tjej- och kvinnojourer. Stödet ska gå till de lokala ideella organisationer vars verksamhet riktas till våldsutsatta kvinnor och deras barn samt våldsutsatta flickor för att erbjuda dem stöd och skydd mot mäns våld.

Stödet är uppdelat i två områden:

1. Stödinsatser för kvinnor och deras barn när det gäller rådgivning, samtalsstöd, att följa med eller på annat sätt stödja kvinnor i kontakter med myndigheter, annat praktiskt stöd, information, kompetensutveckling, utveckling av kvalitetsarbete och rutiner, dokumentation och uppföljning, säkerhetsåtgärder i skyddat boende för kvinnor och deras barn samt stöd till insatser för att förebygga mäns våld mot kvinnor (kvinnojourer),

2. Stödinsatser för flickor när det gäller rådgivning, samtal, att följa med eller på annat sätt stödja flickor i kontakter med myndigheter, annat praktiskt stöd i form av tjejgrupper samt information och kompetensutveckling och insatser för att förebygga mäns och pojkars våld mot kvinnor och flickor (tjejjourer).

Källa: Socialstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.