– Än så länge har vi inte kommit fram till att vi vill rekommendera barnvaccin, säger Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten på dagens presskonferens. Foto: SVT

Trots Norges besked – FHM vill inte rekommendera vaccin till barn

Uppdaterad
Publicerad

Spridningen av covid-19 ökar globalt. I Sverige står unga och ovaccinerade för den största delen av smittspridningen. Nyligen meddelade Norge att vaccin ska erbjudas barn mellan 12-15 år. Men Folkhälsomyndigheten avvaktar.

Den globala smittspridningen av covid-19 är omfattande, konstaterar Karin Tegmark Wisell,biträdande statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, på torsdagens myndighetspressträff om coronaläget. 

– Det är riktigt höga nivåer runt om i världen just nu, säger hon. 

Coronapandemin

I Norge har de högsta siffrorna sedan pandemin startade registrerats. Grannlandet meddelande på torsdagen att vaccin ska börja erbjudas till personer mellan 12 och 15 år. I Finland har vaccineringen av barn från 12 års ålder redan dragit igång. I Danmark har runt 57 procent av alla 12-15-åringar fått en första dos, enligt SR.

Yngre och ovaccinerade sprider smittan

De senaste två månaderna har antalet bekräftade smittfall ökat även i Sverige. Det är främst yngre och ovaccinerade som sprider och smittas av covid-19, enligt FHM. Gruppen 20–29-åringar står alltjämt för en stor del av smittspridningen liksom personer mellan 10–19 år bland vilka allt fler fall har bekräftats de senaste veckorna.  

Folkhälsomyndigheten avvaktar dock med att erbjuda barn vaccin. 

– Än så länge har vi inte kommit fram till att vi vill rekommendera den här gruppen vaccination, säger Karin Tegmark Wisell. 

Hon menar att FHM inte hunnit läsa allt material som Norge använt för att fatta beslutet att rekommendera en dos vaccin till barn mellan 12–15 år. 

– Vi ska titta noga på Norges beaktanden och applicera dem på våra förhållanden i Sverige, säger Karin Tegmark Wisell.

”Tittar intensivt på frågan”

Myndigheten väger in sjukdomsförekomst, sjukdomskonsekvens och riskerna med vaccination i bedömningen. Utöver den akuta fasen är konsekvenserna för barn som blir smittade små, liksom riskerna med vaccination, menar Tegmark Wisell. 

– Vi tittar intensivt på den här frågan och hoppas att inom kort kunna komma med ett tydligare besked, säger hon.

Barn i riskgrupp mellan 12–15 år erbjuds vaccin i Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet