Anders Tegnell svarar på tittarnas frågor. Foto: TT

Trots Pfizers besked – regioner ska inte spara doser

Uppdaterad
Publicerad

Trots beskedet om minskade vaccindoser från Pfizer kommande veckorna uppmanas regionerna att inte spara på doser.

– Även om Sverige får färre doser så fortlöper leveranserna, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Läkemedelsbolaget Pfizers besked om minskade antal doser till Sverige och Europa innebär totalt cirka 15 procent färre doser. Nästa vecka handlar det om ungefär 25 procent färre doser, enligt Folkhälsomyndigheten.

Flera regioner har i veckan uppgett att de sparat på doser, enligt SKR för att de känt sig osäkra på att leveranskedjan är helt säker.

Coronapandemin

”Sjunkande vaccinationstakt”

Anders Bergström, vårdkvalitetschef i region Norrbotten, säger till Aftonbladet att uteblivna leveranser kan komma att försvåra vaccineringen avsevärt.

– Om det blir 15 procent färre doser nästa vecka och framåt så kommer vaccinationstakten att sjunka. Vi kommer att klara kommande veckor genom att minska antal patienter som får dos ett, för att säkra klarvaccineringen av dos två, säger han till tidningen.

Bergström säger att de kommer att behöva gå emot Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

– Om Pfizer inte kan leverera så blir det riktigt besvärligt för de som inte har sparat doser.

Men vaccinforskaren och professorn Matti Sällberg menar att leveransminskningen inte är någon katastrof.

– Det här får man nästan räkna med – hela jordklotet vill ha samma sak samtidigt, säger han i SVT Aktuellt, och fortsätter:

– Jag tycker inte att det är någon katastrof – det kommer mer vaccin.

Färre kommer vaccineras

Statsepidemiolog Anders Tegnell beklagar beskedet.

– Det är självklart ett beklagligt besked att antalet vaccindoser till Sverige kommer att minska under en period. Det innebär att färre personer i de prioriterade grupperna än vi hade räknat med kommer att kunna vaccineras under den närmaste tiden, säger  Anders Tegnell i ett uttalande.

Rekommendationen från Folkhälsomyndigheten ligger fast – spara inte doser.

– Även om Sverige får färre doser så fortlöper leveranserna. Det är viktigt att regionerna fortsätta att vaccinera så många som möjligt ur de prioriterade grupperna för att minska risken för svår sjukdom och dödsfall, säger Anders Tegnell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet