Av 65 fall har inget ännu lett till åtal. Foto: TT

Trots skärpt lag – ingen dömd för tvångsgifte

Sedan den 1 juli 2014 finns det en lag som förbjuder äktenskapstvång och vilseledande till tvångsäktenskapsresa. Men av de 65 fall som hittills polisanmälts har de flesta lagts ner och inget har ännu lett till åtal. Det visar siffror som SVT Nyheter låtit sammanställa.

– Vi känner till flera fall där vi kan tycka att det är ganska anmärkningsvärt att det inte prövats i domstol, där personer har förts utomlands där vi vet att det har ingåtts äktenskap.

Det säger Mikael Thörn som är sakkunnig på länsstyrelsen i Östergötland som har regeringens uppdrag att motverka hedersrelaterat våld och förtryck och att unga gifts bort mot sin vilja.

15-årig flicka larmade

Ett av fallen handlar om en 15-årig flicka vars föräldrar tog med henne till deras hemland under ett skollov. Föräldrarna återvände sedan till Sverige, men inte flickan. Hon tog kontakt med sin lärare som misstänkte att flickan hade blivit eller skulle bli bortgift i föräldrarnas hemland. Läraren larmade Socialtjänsten som gjorde en polisanmälan men polisen lade ner ärendet med motiveringen att det inte gick att bevisa att någon tvingat flickan att resa. 

65 polisanmälningar – inga åtal

Den 15-åriga flickans öde är långt ifrån unikt. Sedan den nya lagen mot äktenskapstvång och vilseledande till tvångsäktenskapsresa trädde i kraft den 1 juli 2014 och till och med den 31 december 2015 har 65 fall polisanmälts. Inget fall har ännu lett till åtal.

I 52 fall har förundersökningen lagts ner och i 13 fall pågår det utredningar. Det visar statistik från Åklagarmyndigheten som SVT Nyheter har låtit ta fram. Polisutredningarna som har lagts ner handlar både om misstänkta fullbordade brott och försök och förberedelse till brotten.

”Kan finnas brister”

Finns det brister i lagstiftningen?

– Det kan det finnas men i första hand så tror jag att man måste se över hur man har hanterat de ärenden som kommit in till polis och åklagare. Vilka skäl finns för att det ännu inte har blivit några åtal? Det vill säga belysa hur man handlägger de här brotten för att se var bristerna ligger, om det finns några brister, och vad man i så fall skall göra för att komma till rätta med dem, säger Mikael Thörn.

Åklagarmyndighetens utvecklingscentrum i Göteborg som prövar om en nedlagd förundersökning kan återupptas har inte fått någon begäran om att någon av de nedlagda förundersökningarna som gäller äktenskapstvång och vilseledande till tvångsäktenskapsresa skall öppnas igen.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer