President Donald Trumps tidtabell för fred i Mellanöstern har återigen ändrats. Foto: Brendan Smialowski/AFP/TT

Analys: Trumps ”århundradets deal” om Mellanöstern långt borta

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Donald Trumps fredsplan för Mellanöstern har skjutits upp åtskilliga gånger. Reaktionerna efter att detaljer ur fredsplanen avslöjats i israelisk tv visar hur avlägsen ”århundradets deal” är i nuläget. 

Stina Blomgren

Utrikesreporter

USA:s fredsplan för Mellanöstern som skulle ha presenterats nu i januari har skjutits fram till efter valet i Israel i april. Men efter att detaljer ur planen läckt till israeliska Kanal 13 har både palestinska och israeliska politiker tagit avstånd från vad som sägs vara grunddragen i det som kallats ”århundradets deal” .

Under lång tid har det kommit uppgifter om att fredsplanen, som utarbetats av Donald Trumps svärson Jared Kushner ligger klar. Den inrikespolitiska krisen i Israel som lett till att landet nu kallar till val redan i vår är den senaste faktorn som bidragit till förseningen.

Israel behåller kontrollen

Enligt uppgifterna som nyligen publicerades i israelisk tv kommer fredsplanen omfatta en palestinsk stat på 90 procent av Västbanken med en palestinsk huvudstad i delar av östra Jerusalem. Israel ska enligt rapporten behålla kontrollen över Jerusalems helgedomar för judar, muslimer och kristna – men dela förvaltningen av dem med palestinier och jordanier. 

Den palestinska myndigheten i Ramallah reagerade snabbt på uppgifterna med att säga att ”en fredsplan som inte innehåller en oberoende palestinsk stat med hela östra Jerusalem som huvudstad kommer att misslyckas”.

Ska permanentas

Israels vetenskapsminister Ofir Akunis som tillhör premiärminister Benjamin Netanyahus styrande parti Likud reagerade med att kräva att Israel tar kontroll över det palestinska självstyret på Västbanken omedelbart efter valet i Israel i april. Också Israels nybildade Nya höger-parti som har två ministrar i den sittande regeringen har gjort klart att man inte kommer att acceptera någon tvåstatslösning. Partiet uppmanar nu israeliska medborgare att rösta på dem i valet i vår för att säkra att USA:s fredsplan inte blir verklighet.

Tv-avslöjandet baseras på en källa som tagit del av en briefing om fredsplanen i Washington och gör gällande att Israels större bosättningar på Västbanken ska permanentas samtidigt som de mindre bosättarutposter, som är olagliga enligt israelisk lag, ska evakueras. I rapporten förekom inga uppgifter om de palestinska flyktingarnas öde och deras rätt att återvända – eller om det Hamas-kontrollerade Gazas framtid. 

Tidtabellen ändrats

Flera arabländer har under den senaste tiden haft officiella kontakter med Israel – trots att länderna saknar diplomatiska förbindelser. I fredsplanen finns en tanke om att Gulfstaterna tillsammans med Egypten och Jordanien ska sätta press på palestinierna att acceptera fredsplanen – men också erbjuda ekonomiska och politiska förmåner om planen blir verklighet.

I september satte Trump en fyra månaders deadline för den flera gånger försenade planen.

Nu har tidtabellen ändrats ännu en gång.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.