Kjell Nilsson och Thomas Jisander pekas ut bland de 400 svenskar som har kopplingar till advokatfirman Mossack Fonesca. Foto: TT

Trustor-man hade brevlådeföretag via Panama-byrån

Uppdaterad
Publicerad

Flera kända näringslivspersoner finns bland de 400 svenskar som har kopplingar till advokatfirman Mossack Fonseca i Panama. Det visar SVT:s granskning av de 11 miljoner dokument som läckt från advokatfirman.

Den 20 maj 1997 köpte engelsmannen Lord Moyne röstmajoriteten i börsbolaget Trustor. Ett halvår senare avslöjades affären som en historisk svindleriskandal. Och nu kan SVT avslöja att en av de inblandade, Thomas Jisander, vid tiden för köpet av Trustoraktierna köpte ett antal brevlådeföretag av advokatfirman Mossack Fonseca.

I ett fax daterat den 17 maj 1997 maj skriver Thomas Jisander till Mossack Fonseca ”Vi har köpt ett antal bolag från er…”

ICIJ

Några veckor senare skriver en tjänsteman på Mossack Fonseca att Thomas Jisander vill öka kapitalet i bolaget Lo Scoglietto till 43 miljoner dollar, motsvarande cirka 300 miljoner kronor.

Jisander svartlistades

Men så avslöjades Trustorhärvan och hamnade så småningom i rätten. Och misstankarna mot Thomas Jisander var tydligen så allvarliga att Mossack Fonseca, firman som själv avslöjats ha samröre med företag på USA:s sanktionslista, valde att svartlista Thomas Jisander.

Den 17 december skriver Mossack Fonseca i ett internmail att man beslutat att sluta som registerad agent till Lo Scoglietto på grund av att de fått veta att Thomas är inblandad i bedrägeri rörande ett annat företag. Thomas Jisander själv fick besked kort därefter om att samarbetet upphört.

SVT har sökt Thomas Jisander för en kommentar men han har inte ringt tillbaka.

Exklusiva resor

Bland de cirka 400 svenskarna i den stora läckan från Mossack Fonseca som det internationella journalistnätverket ICIJ kommit över finns fler kända näringslivspersoner.

Kjell Nilsson, VD på Trelleborg, fick sparken 1999 i en dåtida, mindre version av SCA-skandalen: Det avslöjades att han själv och medbjudna direktörer åkt med företagets privatjet på exklusiva jaktresor.

Nu är han styrelseordförande i två börsbolag: Lindab och Semcon.

SVT har hittat dokument som visar att han skaffade ett Panamaföretag via Mossack Fonseca 2005, med så kallade ”bearer shares” som gör aktieägarna anonyma, och med direktörer tillhandahållna av Mossack Fonseca.

En av direktörerna hette Leticia Montoya. Som Uppdrag Granskning kunnat visa har Leticia Montoya företrätt 11 000 bolag genom Mossack Fonseca. Hon är alltså en målvakt, som bara företräder bolaget på pappret.

Vall skrev under dokument

Och dokumenten visar mycket riktigt att Kjell Nilsson fick oinskränkt fullmakt att sköta bolaget. Fem år senare, begärdes att även hans fru skulle få fullmakt. SVT har sökt Kjell Nilsson och skickat frågor via mail, men inte fått svar.

Anders Wall, sedan gammalt känd som finansman och klippare, och dessutom ordförande i Volvo en tid på 1980-talet,  fick även han fullmakt i ett brevlådeföretag via Mossack Fonseca 2005 visar SVT:s granskning. Bolaget heter Golden Delta. Det finns ett konto i en schweizisk bank kopplat till det.

Anders Wall uppger i telefon för SVT att han aldrig har hört talas om Golden Delta. Men i läckan hittar SVT ett antal dokument underskrivna av Anders Wall så sent som 2013.

– Det måste vara förfalskade namnteckningar, säger Anders Wall.

2013 stängdes bolaget ner skyndsamt, enligt dokumenten i läckan.

FAKTA: PANAMA-DOKUMENTEN

Sammanlagt 11,5 miljoner läckta interna dokument från den Panamabaserade advokatbyrån Mossack Fonseca har granskats av medier över hela världen.

Läckan kom först tyska Süddeutsche Zeitung till del, som sedan delade dokumenten med ICIJ, en internationell organisation för grävande journalister. Därifrån har sedan mer än 100 mediaorganisationer världen över arbetat med materialet i över ett års tid.

Sveriges Television, och ett team från Uppdrag granskning, har som enda svenska medieföretag deltagit i den internationella granskningen.

De läckta dokumenten avslöjar hur Mossack Fonsecas affärsverksamhet är att skapa brevlådeföretag i skatteparadis, som används för att dölja stora summor pengar. Kontakten mellan kunder och Mossack Fonseca sköts av banker, ofta stora och internationella sådana.

Bland de som använt sig av Mossack Fonsecas tjänster finns flera nuvarande och före detta toppolitiker, sportprofiler, filmstjärnor, och ökända kriminella.

Byråns verksamhet kan kopplas till flera illegala verksamheter såsom pengatvätt, mutor och skatteflykt.

I ett uttalande skriver Mossack Fonseca att man följer lagen, och aldrig har blivit dömda för brott. Firman anser sig inte ha något ansvar för vad deras klienter använder brevlådeföretagen till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

ICIJ

Mer i ämnet