• Viktigt meddelande:

    Information om skogsbränder på flera platser i landet Läs mer

Under veckan besöker Stefan Löfven olika platser i landet och uppmärksammar dem som skapar trygghet även under semestertider. Foto: TT

Trygghet i fokus när Löfven nobbar Almedalen

Samtidigt som politiker från hela landet nu vallfärdar till Visby väljer statsminister Stefan Löfven att resa i motsatt riktning.
– Jag tänker ägna hela Almedalsveckan åt att träffa folk som kanske aldrig skulle besöka en politikervecka, skriver han i sociala medier.

För första gången på tio år kommer Sveriges statsminister inte att närvara i Almedalen. I stället kommer Stefan Löfven (S) att resa runt och besöka människor och städer som sällan får ministerbesök.

– Under hösten och våren har han besökt städer som inte så ofta får besök av en statsminister och det fortsätter nu, säger pressekreteraren Ingela Nilsson.

Uppmärksammar trygghet

Fokus under resan kommer att vara på människor som arbetar för att upprätta trygghet. Och redan den första dagen kommer han att prata med företrädare för Kustbevakningen, sjöräddningen och brandkåren. Vidare på agendan står flera företagsbesök, öppna möten med allmänheten och besök hos flygvapnets incidentberedskap i Kallinge.

LÄS MER: Löfven vill visa att han nobbar eliten

Inte kritik mot Almedalen

Men att Stefan Löfven väljer att nobba Almedalen i år handlar inte om missnöje eller bojkott.

”Genom åren har jag också haft ett stort utbyte av politikerveckan i Almedalen... Men många som inte arbetar med politik eller bor på Gotland känner, med rätta, att det är svårt att resa till och bo i Visby för att delta i diskussionen på plats. Därför kommer jag göra något annat i år,” skriver statsministern i ett inlägg som han under söndagen delade på sin officiella Facebook-sida och Instagram.

”I dag börjar min resa ut i landet till de som inte vanligtvis inte får statsministerbesök”, skriver Stefan Löfven (S) på sociala medier under Almedalsveckans första dag. Foto: Skärmdump Instagram: @stefanloven

Socialdemokraternas tal på onsdag kommer istället att hållas av finansminister Magdalena Andersson.

Platserna statsministern besöker

Visa

2/7 Skärhamn

Stenungsund

3/7 Flygflottiljen i Kallinge

Hasslö

4/7 Oskarshamn

Böda strand

6/7 Vilhelmina

Storuman

7/7 Arvidsjaur

Arjeplog

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer