Tuff slutspurt i förhandlingarna om arbetsrätten

Uppdaterad
Publicerad

I slutet av september ska arbetsmarknadens parter vara färdiga med de så kallade las-samtalen. Om de kommer överens väntas det bli den största nya uppgörelsen på decennier mellan fack och arbetsgivare. Om de inte kommer överens väntar politisk strid och kanske regeringskris.

Det är tre parter som förhandlar. LO som representerar arbetarna, PTK som representerar tjänstemännen och Svenskt Näringsliv, som representerar arbetsgivarna.

Så vad är det då man talar om? Enkelt uttryckt är det tre områden. Anställningsvillkoren, omställning och a-kassan.

Anställningsvillkoren har hittills varit den mest kontroversiella punkten. Svenskt Näringsliv vill ha fler undantag från turordningsreglerna vid uppsägning, medan LO inte vill ha uppluckringar av arbetsrätten.

Claes Stråth är tidigare generaldirektör för Medlingsinsitutet och har jobbat med arbetsmarknadsfrågor i decennier. Han tror att det underlättar att man talar om flera områden samtidigt.

– Det är en stor fördel att de här förhandlingarna inte enbart rör en enda fråga, anställningsskyddet, utan också helt andra frågor. Det ger bättre förutsättningar för parterna att kunna komma överens, man kan byta saker med varandra, vilket öppnar för kompromisser, säger han.

Tror att fack och arbetsgivare vill hålla politiken borta

Samtalen sker dock under stort politiskt tryck. Om parterna inte själva kommer fram till en uppgörelse så säger Januariavtalet att man i så fall ska lagstifta utifrån den las-utredning som presenterades i början av sommaren. Och då väntar politisk strid. Centerpartiet och Liberalerna vill i så fall göra lag av utredningen, medan Vänsterpartiet hotar att i så fall försöka fälla regeringen. 

Claes Stråth tror dock att fack och arbetsgivare kommer att vilja enas på något sätt, för att hålla politikerna borta från arbetsmarknaden.

– Ingen av de här parterna vill riskera att sjabbla bort möjligheten att träffa ett avtal som sannolikt kommer att kunna bli historiskt på samma sätt som Saltsjöbadsavtalet 1938, säger han.

Även om man kommer överens så lär det dock dröja innan nya regler finns på hela arbetsmarknaden. Parternas avtal gäller 2,8 miljoner personer, men det är långt ifrån alla, till exempel omfattas inte de som saknar kollektivavtal.

Den statliga utredningen

I bakgrunden finns den statliga utredning som kan bli lag om parterna inte kommer överens. Här är några av förslagen från den utredningen:

Arbetsgivare får undanta fem personer från turordningsreglerna vid uppsägningar. I dag gäller max två personer och då enbart för företag med högst tio anställda.

Vid lika anställningstid avgör arbetsgivaren själv vem som får vara kvar när uppsägningar sker på grund av arbetsbrist. I dag gäller ålder.

Kompetensutveckling ska erbjudas alla anställda som varit anställda i minst sex månader ”i skälig utsträckning”.

Möjligheten för en uppsagd eller avskedad att förklara en uppsägning ogiltig tas bort i företag med upp till 15 anställda.

Förtur till fast anställning föreslås gälla för personer som varit vikarier i nio månader. I dag gäller tolv månader.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.