Tuffare arbetsmarknad hotar unga svenskar i Norge

Uppdaterad
Publicerad

I Oslo är nästan var femte ung från Sverige och när den norska ekonomin nu dalar hotas de svenska ungdomarna av tuffare arbetsmarknad.

Det Hanna Andersson oftast tänker när hon är på jobbet är att det ska gå fort. Och fort går det när hon slår in bullar, brer baguetter och serverar kaffe vid den snabbmatsrestaurang där hon arbetat sedan den 17 november.

– Om det inte går fort blir kön lång och då blir det jobbigt för oss medarbetare, säger Hanna Andersson medan hon häller upp ytterligare en take away-kopp med rykande kaffe.

Hon är 22 år och lämnade i höstas Åmål för Oslo – en stad som hennes äldre syskon målat en ljus bild av.

– Innan jag kom hit var min bild att du kan tjäna pengar och göra vad du vill, typ!

130 kr i timmen

Men lönen på 130 kronor i timmen är mindre än vad kompisen hemma i Sverige tjänar i butik och till skillnad från de äldre syskonen, som fick jobb på en gång när de flyttade västerut för några år sedan, så tog det en och en halv månad för Hanna Andersson att få jobb.

–  Jag fick söka ganska mycket innan någon nappade, så när jag gick hit spontant och då fick jag jobb, säger Hanna, som inte är den enda som märkt att det nu blivit trögare att hitta jobb.

– Det är inte längre den boomen att man kan komma hit med 100 kronor i fickan och ta för givet att man får ett jobb redan samma eftermiddag, säger Anne-Stine Talseth, kommunikationsdirektör på Adecco, ett av Norges största bemanningsföretag.

Där har man redan sett hur vissa arbetsgivare valt norrmän, eller fastboende svenskar före de unga svenskar som är i Norge för att arbeta temporärt – svenskar som tidigare oftast fick anställning. 

”Ser en svacka”

– Huvudregeln är att det även i framtiden kommer att vara en väldigt bra arbetsmarknad, men på kortsikt ser vi en svacka i den norska ekonomin och det gör att det blir mer konkurrens om arbetena och framförallt om de okvalificerade jobben, de som flest kan konkurrera om, säger Anne-Stine Talseth.

Blivit färre

Det är svårt att gå någonstans i Oslo utan att träffa på svenskar som serverar, tar hand om barn eller hackar gurka, ändå är de nu färre än vad de varit.

– Från toppåret 2010 då det fanns 28.000 svenska 17-25-åringar i Norge har antalet nu gått ner något, säger Bernt Bratsberg, forskare vid stiftelsen Frischsenteret vid Oslo Universitet.

Han har i flera år undersökt andelen svenskar på den norska arbetsmarknaden och de senaste siffrorna han har är från 2012.

– Då fanns det 26.000 svenskar i åldern 17-25 år i Norge. I Oslo var det 13.600 svenskar i den åldern vilket innebär att nästan var femte ung var svensk.

På fackförbundet LO säger man att många av svenskarna är oorganiserade men att man genom olika initiativ försöker nå ut med information om exempelvis lönenivåer och arbetsregler

– Vi möter ju en del folk som sliter för att få tillräckligt med arbete för att få ihop en lön att leva av. Och det finns tendenser till att folk återvänder hem till Sverige när de inte får de möjligheterna här som de kanske skulle haft större chans att få tidigare, säger Linn Andersen vid LO:s ungdomssektion.

Stort mörkertal som inte engagerar sig

Från fackligt håll är man osäker på hur svenskarna kommer påverkas om det blir tuffare på arbetsmarknaden. 

– Vi ser att många svenskar inte är klara över att 100 kronor i timmen är ganska lite pengar att jobba för och den okunskapen undergräver det generella löneläget i arbetsmarknaden. Det finns ju dessutom ett stort mörkertal som kanske råkar ut för saker som vi hade kunnat hjälpa dem med om vi hade känt till det, men eftersom de inte organiserar sig så vet vi inte ifall de blir utnyttjade. De som tar kontakt med oss är ju bara toppen på ett isberg, säger Linn Andersen.

Trots det något tuffare läget är det ändå svårt att känna av någon krisstämning bland tacco-tallrikarna hemma i Hanna Anderssons kollektivlägenhet. Hennes lägenhetskompis Annie Burazor som jobbar på förskola, eller barnehage som det heter på norska, säger att hon inte har någon erfarenhet av ungdomsarbetslöshet i Norge.

”Bra ruljans på jobb”

– Däremot vet jag att många norska ungdomar klagar men de har lite för hög standard. Du måste jobba lite mer för att få jobb men det är fortfarande extremt mycket bättre ruljans på jobben här än i Sverige.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.