Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Ser precis ut som vanligt godis, luktar som vanligt godis och de säger att de smakar som vanligt godis.” – Hör Tullverket om nya cannabisgodiset. Foto: Tullverket

Tullverket: Man ser ingen skillnad på nya cannabisgodiset och vanligt godis

Uppdaterad
Publicerad

Det ser ut, luktar och smakar som vanligt lösgodis – men kan i värsta fall döda. Tullverket varnar för en ny sorts knarkgodis som kan innehålla superstarkt syntetiskt cannabis.

Cannabisgodis ser ut som helt vanligt lösgodis och varken luktar eller smakar annorlunda. Ett barn skulle lätt kunna få i sig en av godsakerna av misstag.

– Godis attraherar ju småbarn på ett annat sätt än en joint till exempel. Det ser gott ut, det luktar gott, det smakar gott, säger Jenny Åberg som analyserar beslagen vid Tullverkets laboratorium.

Mycket farligare

Men under hösten har flera försändelser med knarkgodis visat sig innehålla en syntetiskt cannabinoid, 5F-EDMB-PICA, som kan vara 2 till 100 gånger starkare än vanligt THC. Därför går Tullverket nu ut med en varning.

– Dels är det för att det är godis och godis är så lätt att äta. Man ser inte skillnad på det här godiset och annat godis. Vi har upptäckt att det finns syntetiska cannabinoider i det och de är mycket farligare än vanlig cannabis, säger Jenny Åberg.

Godisbitarna med det syntetiska cannabinoiderna innehåller ofta väldigt höga doser och doserna kan variera stort mellan olika godisbitar.

– Specifikt för godis är också att du har en fördröjd effekt jämfört med om du skulle röka cannabis. Effekten kommer efter mycket längre tid så det finns en stor risk att man kanske äter några godisar, får inte den effekt man tror man ska få, och så äter man lite till. Och så händer det fortfarande ingenting så man äter ännu lite mer. Sedan när effekten väl kickar i gång har man fått i sig jättemycket. Så det är väldigt stor risk att man oavsiktligt överdoserar.

Finns dödsfall

En överdos av syntetisk cannabinoid yttrar sig i bästa fall inte värre än illamående, trötthet och muntorrhet.

– Men i sämsta fall finns det rapporter från syntetiska cannabinoider med njursvikt, hjärt- och kärlpåverkan och det finns även dödsfall dokumenterade, säger Åberg.

Hon säger att det inte finns något sätt att veta om en godisbit innehåller syntetiska cannabinoider eller naturliga cannabinoider och det gör också att risken för att överdosera ökar.

Polisen gick förra året ut med en varning till föräldrar för att de gjort fler beslag bland unga av knarkgodis. Godiset säljs ofta via Instagram, Snapchat eller olika webb-butiker.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer