Foto: TT

Polisen: Vi kunde inte skydda demonstranterna

Uppdaterad
Publicerad

Minst två poliser skadades och två personer har fått stickskador.

I Kärrtorp hölls i dag en antirasistisk demonstration, som planerats och annonserats med affischer och på sociala medier. Aktivister i nätverket ”Linje17 mot rasism”, som arrangerar manifestationen, berättar att den plötsligt attackerades av ett 40-tal nazister, vid lunchtid på söndagen.

 – Vi stod och hade börjat vår manifestation och hade väl hållit på i cirka 20 minuter. Då kom mellan 40 och 50 nazister springande och kastade glasflaskor in i demonstrationer. Folk var där med sina barnvagnar och det var hemskt, säger Petri Myllykoski, från nätverket till ABC.

Flera skadade

Två personer och minst två poliser skadades. Ett vittne berättar för TT att en polis ska ha attackerats med en stege. Två personer har enligt polisen någon form av stickskador, oklart om de är orsakade av kniv. De skadade poliserna har varit utsatta för stenkastning.

– Demonstrationen angreps av omkring 30 till 40 personer som kastade knallskott, flaskor, facklor och lösa föremål. De träffades överallt, både huvud och kropp. Det är fler poliser som skadats, men de behöver inte omedelbar sjukhusvård, säger Kjell Lindgren på Stockholmspolisen.

Polisen uppger att ett 28 personer är frihetsberövade efter tumultet. De greps senare, utanför Kärrtorps centrum, enligt polisen.

Den militanta nazistiska organisationen Svenska motståndsrörelsen har tagit på sig attacken. Organisationen skriver på sin sajt att det är ett trettiotal av deras medlemmar som tågat ”in mitt bland de 'antirasistiska' demonstranterna”.

– Det är upprättat anmälan av mordförsök på en av de skadade och anmälningar om våldsamt upplopp i förhållande till poliserna, säger Kjell Lindgren.

”För få poliser”

Omkring tio poliser var på plats när tumultet uppstod. Evelina Molander, yttre befäl på Söderortspolisen var en av poliserna på plats.

– Vi var så pass få poliser, så vi kunde inte skydda demonstrationen. Det blev kaos, säger hon till SVT.

Flera personer riktar kritik mot att så få poliser fanns på plats vid demonstrationen.

– Det är för jävligt av polisen att de inte sätter in mer resurser, säger Kajsa Hjortstam.

– Det var för lite poliser där. De kunde inte göra någonting, de verkade inte ha någon beredskap. De försökte inte gripa någon. Vi hade ändå fått höra från polisen att det skulle kunna vara så att nazister planerade något, så vi hade ordnat med demonstrationsvakter som ställde sig längst fram, säger Petri Myllykoski, från nätverket till ABC.

Hade polisen information om att nazister planerade någonting?

– Det är en uppgift som jag inte kan kommentera, säger Kjell Lindgren.

– Det var en uttagen styrka till den tillståndsgivna delen. Ser man historiskt så vet inte jag att man vid något tillfälle att den här typen av demonstrationer angripits fysiskt, därav den numerär som var uttagen. Så här i efterhand kan man så klart ha synpunkter.

Enligt Petri Myllykoski ropade nazisterna ”Seig heil” och gjorde Hitlerhälsning.

– Nazisterna drevs bort därifrån, säger Petri Myllykoski. De heilade och skrek Sieg Heil. Jag såg en kniv på marken. Och några nazister hade blod i ansiktet. Men det var svårt att uppfatta allt som hände.

– De attackerade oss först med smällare och glas. Men efter att de hade drivits bort en gång, kom de tillbaka igen. Det var väldigt många som var väldigt rädda, men vi var många fler, så egentligen var jag inte jätterädd, säger en 14-årig flicka som var där.

Såg du nazister som blev skadade?

– Nej jag var inte så nära dem.

Varför var du där och demonstrerade?

– De hade varit här i området och ritat hakkors och jagat antirasister, så det var därför vi hade demonstrationen.

Enligt arrangörerna deltog mellan 500 och 800 personer i manifestationen.

Strax före klockan 14 var mötet över. Omkring 30 poliser fanns då på plats och tidigare hade även en polishelikopter flugit över området.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Attacken mot antirasister i Kärrtorp

Mer i ämnet