Turisterna gjorde av med 317 miljarder kronor under 2017. Utländska besökare stod för 42 procent av turisternas konsumtion. Foto: Tomas Oneborg/TT

Turismen i Sverige ökar – naturen och livsstilen lockar

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler människor väljer att turista i Sverige. Nya siffror för första halvåret visar att antalet övernattningar ökat med tre procent men ökningstakten är inte lika stor som under 2017. – Besöksnäringen betyder mycket för hela Sverige, även när det gäller nya jobb, säger näringsminister Mikael Damberg, till SVT Nyheter.

Intresset att turista i Sverige ökar – både bland svenskar och människor från andra länder. Antalet traditionella övernattningar har ökat med tre procent hittills i år. Turisterna gjorde av med 317 miljarder kronor under 2017, vilket är en ökning med sju procent mot året innan.

– Siffrorna visar inte övernattningar hos familj och vänner eller via Airbnb, en förmedlingstjänst som verkar öka, säger Richard Berglund, utredare på SCB, Statistiska centralbyrån.

Norrmännen flest

Den största gruppen utländska turister är norrmän som sovit över en miljon nätter i Sverige i år. Tyskarna kommer tvåa och danskarna hamnar på tredje plats. Den svaga kronan anses vara en faktor som får fler att intressera sig för Sverige som turistmål.

– Vi måste ha ett längre perspektiv för att bedöma om hur kronkursen påverkar. Den svenska turismen följer samma ökning som resten av världen, säger Ewa Lagerqvist, vd på kommunikationsföretaget Visit Sweden.

Listan visar de största turistgrupperna från utlandet och antal övernattningar på kommersiella anläggningar som hotell, camping, vandrarhem under första halvåret 2018. Foto: SVT Design

Kineser turistar allt mer i Europa och syns ofta bland Stockholms sevärdheter men antalet besök från Kina visar nu en sjunkande trend. Det gäller även turister från Storbritannien. Amerikanernas starka intresse har också svalnat något. Det visar SCB:s statistik för inkvarteringar för årets första sex månader jämfört med samma period 2017.

– Vi vet att vår öppna livsstil och närheten till naturen är viktiga faktorer, säger Ewa Lagerqvist, vd på Visit Sweden, till SVT Nyheter.

Fjällturister från Nederländerna

Turister från Nederländerna söker sig i allt större skaror till de svenska fjällen. Fjällsäkerhetsrådet har därför lagt ut säkerhetsinformation på engelska.

– Drygt 10 000 nya arbetstillfällen inom hotell- och restaurangbranschen skapades under 2017. Det blir ofta ett första jobb för många unga men är också en viktig motor för integration av människor med bakgrund i andra länder, säger närings- och innovationsminister Mikael Damberg, till SVT Nyheter.

Regeringen vill satsa mer pengar på att specialutbilda fler för att klara efterfrågan på arbetskraft inom turismen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.