Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Turismen i Sverige tillbaka – men lönsamheten ”går inte toppen” Foto: SVT

Turismen i Sverige tillbaka – men lönsamheten ”går inte toppen”

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges turism blomstrar med imponerande återhämtning enligt Visita, en ökning som visar på en positiv trend. Men Visitas chefsekonom Thomas Jakobsson varnar ändå för kommande kostnadsökningar kan bli ett hårt slag mot företagens lönsamhet.

Turismen ser ut att blomstra i Sverige med en imponerande återhämtning, enligt nyligen presenterade siffror från branschorganisationen Visita. En ökning med 3,1 procent när det gäller antalet sålda hotellnätter i juli jämfört med i fjol och 7,8 procent jämfört med 2019, innan pandemin slog till, tyder på en positiv trend.

Tuffa ekonomiska tider framöver väcker ändå oro inom branschen. Thomas Jakobsson, chefsekonom på Visita, varnar för kommande kostnadsökningar som kommer pressa företagens lönsamhet.

– Framförallt höjs arbetsgivaravgiften för unga men det kommer även bli svårare att rekrytera arbetskraft från utlandet, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.