Turistmomsen saknar logik

Publicerad

Den som följer med på en guidad viltskådningstur betalar fyra gånger så hög moms som den som köper entrébiljett till en djurpark. Nu undrar Ekoturismföreningen var logiken finns och kräver besked inför valet.

Turistmomsen varierar kraftigt enligt ett komplicerat regelverk. Olika momsnivåer gäller för djurparker eller viltskådning i det fria, sightseeingbuss, guidning på museum eller stadsvandring, natt på camping eller i gästhamn, visar en undersökning som Svensk Ekoturismförening gjort.

Den som köper en biobiljett kommer undan med sex procent i moms, medan den guidade stadsvandringen momssätts med 25 procent. För guidade turer i sightseeingbuss är momsen sex procent, men den som vill upptäcka Stockholm på en guidad cykeltur betalar fyra gånger mer i moms. Samma sak med båtturen på Göteborgs kanaler i jämförelse med en ledarledd kajaktur bland Bohusläns klippor.

Vidare är momsen dubbelt så hög på övernattningar i gästhamnar som på campingplatser. Många offentliga aktörer, som museer, är dessutom helt momsbefriade och särskilda regler gäller om arrangören är en ideell förening eller studieförbund.

”Det är bekymmersamt att momslagstiftningen i praktiken missgynnar småskalig natur- och ekoturism. Det är ett problem att den mest arbetsintensiva och minst lönsamma delen av svensk besöksnäring missgynnas på det här viset, skriver Per Jiborn på Svensk Ekoturismförening i ett pressmeddelande.

Undersökningen visar också att många mindre turismföretagare efterlyser en enhetlig turistmoms. Därför kräver Svensk Ekoturismförening nu att partierna inför valet klargör om de är beredda att förändra dagens regler för moms på olika turismtjänster.

TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer