TV4:s programdirektör för nyheter och samhälle, Viveka Hansson. Foto: TT

Turkiets ambassad försökte stoppa dokumentär om folkmord

Turkiska ambassaden har i ett mejl till TV4 försökt utöva påtryckningar för att stoppa dokumentären ”Seyfo 1915 – Det Assyriska folkmordet”.

Dokumentären ”Seyfo 1915 – Det Assyriska folkmordet”, som är producerad av Assyriska Riksförbundet i Södertälje, visas på söndagskvällen i TV4 Fakta. Dokumentären skildrar de efterlevandes berättelser och har tidigare visats på mindre biografer runt om i landet.

TV4:s programdirektör för nyheter och samhälle, Viveka Hansson, skriver på sin blogg att den turkiska ambassadens pressansvarige ska ha fört fram påtryckningarna i ett mejl till tv-kanalen. 

”Tänk över beslutet”

”Jag hoppas att ni ska se över ämnet en gång till och tänka över ert beslut att sända den ovan nämnda dokumentärfilmen med en balanserad och medveten attityd”, ska man bland annat ha skrivit.

–  Jag kan inte tolka detta som något annat än en påtryckningsförsök, för att få TV4 att ”tänka om” och avstå att sända en dokumentär ambassaden misstänker att de kommer att ogilla, säger Viveka Hansson till Kulturnyheterna.

Hon noterar också att påtryckningen kom bara några dagar efter att Miljöpartiets planeringschef ”försökt kohandla med SVT för att tysta kritiken mot ministern Mehmet Kaplan, som avgick efter att ha ätit middag med högerextrema Grå vargarna”.

”Olyckligt agerande”

Assyriska Riksförbundets ordförande, Afram Yakoub, är inte förvånad över det inträffade.

– Vi tycker att det är ett olyckligt agerande som återigen visar att Sveriges regering måste hålla sitt löfte och erkänna folkmordet. Enda sättet för Turkiet att tvingas ta itu med sin mörka historia är om länder som Sverige står upp för sanningen, säger han.

Det var bara en dryg vecka sedan Barbaros Leyalani, vice ordförande för Turkiska riksförbundet, fick avgå efter sitt tal på Sergels torg där han ropade ”död åt de armeniska hundarna”.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer