Allt fler har hamnat i Fas 3 under året som gick. Foto: SVT

Tusentals fler i Fas 3

Uppdaterad
Publicerad

Trots att en majoritet i riksdagen slagit fast att inte fler arbetslösa ska hamna i det omdiskuterade Fas 3-programmet, så hamnar allt fler just där. Det visar färsk statistik som Rapport tagit del av.

Samtidigt har antalet i Fas 3 som inte får några pengar alls från arbetsmarknadsförsäkringen ökat med 40 procent det senaste året.

Regeringen satsning på Fas 3-jobb har fått mycket kritik från olika håll. Det handlar om ekonomiskt stöd till arbetsgivare som tar sig an långtidsarbetslösa.

SVT granskar Fas 3

SVT har visat att det finns arbetsgivare som gör miljonvinster – tack vare subventionerna. Men få arbetslösa får några riktiga jobb.

Kritiken ledde till att oppositionen körde över regeringen förra sommaren. Riksdagsmajorieten uppmanade regeringen att förändra systemet och sluta skicka in fler personer i Fas 3, eller sysselsättningsfas som det heter nu.

Men nu visar SVT:s siffror att verkligheten blev tvärtom.  Allt fler hamnar i Fas 3. 34.540 personer i december, vilket är nästan 5.000 fler än för ett år sedan.

– Vad regeringen gjorde efter det beslutet var att förändra insatserna inom sysselsättningsfasen relativt dramatiskt, säger Bettina Kashefi (M),  statssekreterare på arbetsmarknadsdepartementet.

Men har det blivit bättre?

– Jag vågar inte svara på några effekter när det gäller den delen.

Förändringarna statssekreteraren talar om är bland annat anställningsstöd. 1.800 har fått den hjälpen. Men det ändrar inte statistiken.

Att fler och fler hamnar i Fas 3, är det i linje med vad riksdagen beslutade?

–Jag kan inte..., säger Bettina Kashefi och avbryter sig själv och blir tyst.

Har man inte haft jobb och a-kassa tidigare så kan man efter 450 dagar bli helt utan ersättning från försäkringen.

Antalet som drabbas av det har ökat med 40 procent på ett år. Enligt Arbetsförmedlingen är de flesta av dem människor med dålig utbildning eller som har trillat ur gymnasiet.

– Det kan vara folk som har haft ett jobb och förlorade det kring finanskrisen, säger prognoschef Tord Strannefors på Arbetsförmedlingen. Just under finanskrisen försvann väldigt många jobb där utbildningskraven var lägre och de jobben har inte återkommit.

– Och har man inte haft en fast förankring på arbetsmarknaden, då har man inte heller rätt till ersättning, säger Bettina Kashefi.

Har man inte haft jobb så hjälper det inte att man söker jobb?

– Det är klart att det allra bästa för människor är ju naturligtvis att få ett arbete, säger Bettina Kashefi.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar Fas 3

Mer i ämnet