TV: Obamas rörande tal i synagogan

Publicerad

Det blev en känslofylld stund när den amerikanske presidenten gjorde ett besök på Stockholm Stora Synagoga för att hedra Raoul Wallenbergs insatser under andra världskriget.

– Raoul Wallenberg är älskad i både USA och Sverige. Han är en av de saker som binder oss samman, sade den amerikanske presidenten.

Barack Obama tackade bland andra statsministern och Raoul Wallenbergs familj för att ha blivit inbjuden till synagogan och började med att önska alla judiska medborgare ett gott nytt år då den judiska högtiden Rosh hashana inleddes i dag. Det är en högtid för reflektion kring Gud, sade presidenten. Men även en tid för att ta hand om varandra.

– Vi ska sträcka ut en hand till de mindre lyckligt lottade ibland oss och göra vad vi kan för att reparera vår värld.

”Ett underbart besök”

Tillsammans med bland andra Raoul Wallenbergs syster Nina Lagergren och Fredrik Reinfeldt fick Barack Obama en rundtur i Stockholms Synagoga. Det korta besöket beskrev presidenten som ”underbart” och under talet tackade han för att ha fått ta del av minnesmonument och de pass som Wallenberg använde för att rädda judar under andra världskriget.

Obama fick även se passet som Raoul Wallenberg själv hade under tiden han var som mest verksam. Det är så man bör minns honom, sade den amerikanske presidenten.

– Som ung, bestämd och full av energi. Med ett enormt hjärta.

Obama: Hans liv är en utmaning

Wallenberg blev efter sina insatser amerikansk hedersmedborgare. Gator och skolor bär hans namn, sade Obama, och pratade om svenskens arbete i Ungern och hans kamp för judarna under andra världskriget.

– När de gavs gula stjärnor skyddade han dem bakom en blå-gul flagga, när de tvingades in i dödsmarscher kom han med bröd och vatten som gav dem liv. När de lastades på tåg till lägren steg han också på och hjälpte dem av.

Obama sade i sitt tal att Raoul Wallenbergs liv och gärningar innebär en utmaning för oss alla – att leva våra liv baserade på empati och medkänsla. Och att agera istället för att bevittna händelser i vår omgivning.

– Även när det är svårt och innebär stora risker.

Se hela talet i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Obama besöker Sverige

Mer i ämnet