Foto: SVT

Tonåringar åtalas för Kortedalamisshandeln

Uppdaterad
Publicerad

Två tonårspojkar, födda 1996, anses ha misshandlat en 61-årig man på Kortedala torg så illa att han hamnat i koma.

De två tonårspojkarna, födda 1996, anses ha misshandlat den 61-årige mannen på Kortedala torg så illa att han hamnade i koma. Under fredagen åtalades de misstänka för synnerligen grov misshandel.

Upprinnelsen till misshandeln, som inträffade den 18 mars i år, förmodas vara att mannen ska ha konfronterat ett tonårsgäng för att de ofredat hans hund. Sju misstänkta tonårspojkar greps tio dagar senare.

61-årig man misshandlad i Kortedala

Yrkar på ungdomsfängelse

På fredagen åtalades två av dem, båda födda 1996, vid Göteborgs tingsrätt misstänkta för synnerligen grov misshandel.

–Det här är ett så allvarligt brott att jag sannolikt kommer yrka på ungdomsfängelse, säger kammaråklagaren Carl-Henrik Andersson.

Straffvärdet för synnerligen grov misshandel är fängelse i fyra till sex år. För unga gäller sluten ungdomsvård och kortare strafftid på grund av den låga åldern.

Minns ingenting

Mannen, som vaknade upp ur sin koma i mitten av maj, har hörts men minns ingenting av händelsen.

Fem av de misstänkta avskrevs från misstankar under utredningen.

–Jag påstår att en eller flera ytterligare har deltagit. Men jag har inte tillräcklig bevisning för att peka ut någon ytterligare, säger åklagaren.

De åtalade har medgett ett visst våld, men inte i enlighet med det som påstås i åtalet.

Fakta

Fakta: Kortedalamisshandeln

  • Den 18 mars misshandlar ett tonårsgäng en 61-årig man på Kortedala torg i Göteborg. Mannen får livshotande skador och hamnar i koma. Sju misstänkta tonårspojkar grips tio dagar senare.
  • I slutet av maj vaknar mannen ur sin koma och skrivs ut från sjukhuset i mitten av juni.
  • Under utredningens gång avskrivs fem av tonårspojkarna från misstankar. De kan inte knytas till brott.
  • Den 27 juli åtalas två pojkar, båda födda 1996. De misstänks för synnerligen grov misshandel, vilket är den högsta rubriceringen när det gäller misshandelsbrott. Straffvärdet är fängelse i fyra till sex år. För unga gäller sluten ungdomsvård och kortare straff på grund av låg ålder.

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

61-årig man misshandlad i Kortedala

Mer i ämnet