Två företag dominerar kritiserad marknad

Uppdaterad
Publicerad

Sex av tio kostchefer tycker att konkurrensen vid upphandlingar av maten till äldre och sjuka fungerar dåligt. Marknaden domineras helt av ett fåtal företag, visar SVT:s granskning av #matvalet.

Varje dag serveras det runt tre miljoner måltider till unga, äldre och sjuka i Sverige. Upphandlingarna av mat ligger sammantaget på miljardbelopp varje år. Men marknaden domineras av ett fåtal grossister. Det skapar problem enligt många kommuner som besvarat SVT:s enkät om #matvalet.

Sex av tio kostchefer anser att konkurrensen på marknaden fungerar dåligt.

– Jag vill hävda att det är en konkurrensutsatt marknad. Det är fritt för alla aktörer att agera, säger Nils Berntsson, marknadsdirektör på Martin & Servera, landets största matgrossist.

”Oaptitlig mat”

SVT kunde under måndagen rapportera att matlådorna till de äldre ofta saknar näringsberäkning. Dessutom sker sällan någon kontroll från hemtjänstens sida av om de äldre äter upp maten eller inte. De många vittnesmål som kommit in till SVT efter rapporteringen visar dessutom att mycket av maten hamnar i soporna – eftersom den är oaptitlig.

Äldreminister Maria Larsson bemötte kritiken i Aktuellt där hon sade att ansvaret låg hos kommunerna. Kommunernas kostchefer är å sin sida kritiska mot hur marknaden fungerar.

127 av 199 tycker att konkurrensen fungerar ganska dåligt eller mycket dåligt, visar SVT:s enkät.

Ett oligopol

Kostcheferna känner sig maktlösa jämte de två dominerande grossisterna Martin & Servera och Menigo. Många kommenterar att det är svårt för mindre leverantörer att slå sig in på marknaden som en del betecknar som ett oligopol. Vilket också Menigos vd Jonas Köhler medger att det är:

– Enligt den termen som jag lärde mig i skolan så är det faktiskt ett oligopol. Men konkurrensen om varje kund är ändå väldigt hård, säger han.

Hur känns det att vara med i ett oligopol? 

– Jag jobbar med att leverera mat i det här och vi får verkligen fajtas om varje affär. Och det är en tuff upphandling, säger Jonas Köhler, vd Menigo.

Hjälp SVT granska #matvalet. Mejla oss på matvalet@svt.se

Konkurrens vid upphandlingar

Visa

Totalt har enkäten skickats till 316 kommuner och stadsdelar. Av dessa har vi fått svar från 199 kommuner och stadsdelar, vilket motsvarar en svarsfrekvens på 63 procent.

Hur väl tycker du att konkurrensen fungerar vid upphandling av livsmedel inom den offentliga sektorn?

Mycket bra: 5 (2,5%)

Ganska bra: 44 (22%)

Ganska dåligt: 83 (42%)

Mycket dåligt: 32 (16%)

Vet ej: 25 (12,5%)

Ej svarat: 10 (5%)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT granskar matvalet

Mer i ämnet