Två LO-förbund på kollisionskurs

Uppdaterad
Publicerad
LO:s styrelse informerades inte i förväg om Elektrikerförbundet stora strejkvarsel, enligt IF Metalls förbundsordförande Anders Ferbe.
-Han borde skaffa sig större öron och lyssna när vi pratar, säger Elektrikerförbundets Ronny Wenngren.

-Jag trodde vi hade en ordning inom LO för stridsåtgärder. LO:s styrelse har inte behandlat Elektrikerförbundets varsel. Därför är jag överraskad, säger Metalls förbundsordförande Anders Ferbe till Dagens Arbete på nätet.

Elektrikerförbundets upptrappade stridsåtgärder kan beröra tiotusentals medlemmar på flera arbetsplatser där IF Metall har avtal med Teknikföretagen.

5.000 berörs

Fredagens utökade strejkvarsel – som kom mitt i de pågående avtalsförhandlingarna inom industrin – innebär att omkring 5 000 elektriker tas ut i strejk i början av april.

-Elektrikernas varsel försvårar allvarligt förhandlingarna med Teknikföretagen som just nu är inne i ett känsligt slutskede, säger Ferbe.

Att inte Ferbe och LO-styrelsen skulle ha underrättats om varslet tillbakavisas dock med emfas av Elektrikerförbundets förhandlingschef Ronny Wenngren:

-Vi tycker Anders Ferbe ska skaffa sig större öron och lyssna när vi pratar. Vi har berättat om det här för både styrelsen och Ferbe och följt den ordning som gäller inom LO, säger han till TT.

LO tiger

LO vill varken kommentera de två förbundens olika uppfattningar eller hur oenigheten systerorganisationerna emellan påverkar de pågående avtalsförhandlingarna.

-Vi väljer att inte kommentera någonting alls eftersom vi är inne i ett avgörande skede i avtalsrörelsen på flera fronter, säger Dan Lundqvist Dahlin, pressekreterare på LO.

Slutbudet i löneförhandlingarna i industrin skulle ha kommit från medlarna i fredags, men parterna har långt i från enats.

-Det är inget bud i sikte, mötena fortsätter på söndagen, säger Lasse Ankarfjäll, pressombudsman på IF Metall.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer